FAO:για το πρόγραμμα γαλακτοκομικών που υλοποιεί  στην Αφρική

ΚΑΜΠΟΥΛ. Χιλιάδες Αφγανές αγρότισσες και λιγότεροι αγρότες έχουν υπογράψει επιστολές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων ζητώντας να συνεχίσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα γαλακτοκομικών, που υλοποιεί  στην Αφρική και στα δικά τους χωριά.

Το σχέδιο του ΠΟΤ ξεκίνησε το 2005 κι επικεντρώθηκε στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά πλέον παίζει ρόλο και στην επισιτιστική ασφάλεια. Το μέσο εισόδημα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα από 550 δολάρια που ξεκίνησε το 2005 έφτασε στα 2.000 δολάρια το 2010 και δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στο γαλακτοκομικό τομέα στο Αφγανιστάν.

Καθώς στον τομέα του γάλακτος απασχολούνται κυρίως γυναίκες, που εισπράττουν  σε μετρητά, το εισόδημα πηγαίνει απευθείας στη στήριξη της οικογένειας, σε τρόφιμα, εκπαίδευση και  ιατρική περίθαλψη, έχοντας βελτιώσει αισθητά τη ζωή των μικροκαλλιεργητών.

Αν και τα έσοδα από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πενιχρά ωστόσο  δίνουν δυνατότητες για ένα εισόδημα, που μέσα από ένα συνεταιρισμό μπορούν να δώσουν ασφάλεια κι εργασία μαζί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας.

Παρότι η χρηματοδότηση έληξε το 2010, τρεις επιχειρήσεις που ανήκουν σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα κι έχουν βελτιώσει  το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής κι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις στον κλάδο, είτε στη συλλογή και τη μεταφορά γάλακτος, στον κλάδο των ζωοτροφών, στην εμπορία κ.ά.

Οι χορηγοί αναγνωρίζουν ότι το 85% ως 97% των χρημάτων, που κερδίζεται από το γάλα, ελέγχεται άμεσα από τις γυναίκες του Αφγανιστάν.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις