Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ειδικά για τους κτηνοτρόφους ένα νέο πακέτο στήριξης. Εντός του Ιουνίου, θα ανακοινωθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με βάση την δυνατότητα που μας παρέχει πλέον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά.
Ο υπουργός ανέφερε πως πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα και στο 6% για τις ζωοτροφές, οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα ήταν από εθνικούς πόρους. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 26,3 εκατ. ευρώ από τα αποταμιευτικά κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχουμε την δυνατότητα που μας έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών, την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να πάρουμε ποσοστό από τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και να τα αξιοποιήσουμε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι «πάνω από το πρόβλημα» για την στήριξη των αγροτών μας εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και εφόδια, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε πει πως είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά με τις δυνατότητες που έχουμε και τα εργαλεία που μπορούμε να διαθέσουμε, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και προσπαθούμε καθημερινά να επιλύουμε ζητήματα».
Κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων, ο υπουργός ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή, ειδικά για τους αγρότες, υπήρξε συγκεκριμένη μέριμνα και παρεμβάσεις τόσο στο ζήτημα του ρεύματος όσο και στο ζήτημα του πετρελαίου κίνησης.
Ειδικότερα, για την είσπραξη της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανέφερε πως από την αρχή έχουμε πει πως ειδικά για τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτό θα γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έτσι ώστε να ξέρουμε τι καλλιέργειες έχει κάνει καθένας από τους δικαιούχους και αυτό μπορεί να γίνει οριστικά τον Οκτώβριο. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, αλλά αυτή είναι η αρχική μας δέσμευση. Βεβαίως, πρόσθεσε ο υπουργός, υπάρχει η δυνατότητα στους αγρότες, εδώ και δύο μήνες περίπου, της ειδικής έκπτωσης που υπάρχει για όλους όσους αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης, των 15 λεπτών έκπτωσης χωρίς όριο, που γίνεται ουσιαστικά επί της αντλίας.
Για το ρεύμα ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «η πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός, ήταν για τα 50 εκατ. ευρώ, από τη δυνατότητα του μέτρου "De Minimis", προκειμένου για να στηρίξω την προσπάθεια στην κάλυψη ποσοστού στη ρήτρα αναπροσαρμογής» και «όλο αυτό το διάστημα το μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει καλυφθεί και στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο έχει εξαγγελθεί υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης για τους αγρότες του 90% της αύξησης, η οποία θα υπήρχε κανονικά στο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα». Παράλληλα, δόθηκαν 39 εκατ. για ενίσχυση στις ζωοτροφές. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση τρεις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει επιταχύνει τις πληρωμές του ΕΛΓΑ με προκαταβολή για ζημιές στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των ζημιών του 2021, ποσά τα οποία είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε πως ξεπερνιέται ο αριθμός των 100.000 οριστικών και των 370.000 πρόχειρων αιτήσεων δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, από την δική του πλευρά, υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλαπλά πλήγματα από το αυξημένο κόστος και μετρά μέρα με τη μέρα πώς θα τα βγάλει πέρα. Η κυβέρνηση, είπε, επί εννιά μήνες συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, αλλά καμία από τις ενισχύσεις για την ακρίβεια της ενέργειας και των εφοδίων δεν έχει φτάσει ακόμα στους ίδιους. Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2021, εκτιμώμενου ύψους 80 εκατ. ευρώ, δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε στο ηλεκτρικό ρεύμα ούτε στην επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου. Η περίοδος Μάιος-Αύγουστος 2021 έχει παραμείνει εκτός ενισχύσεων. Οι επιστροφές της ρήτρας αναπροσαρμογής -50 εκατ. ευρώ- και για τον ειδικό φόρο πετρελαίου κίνησης -60 εκατ. ευρώ- υπολείπονται κατά πολύ των αυξήσεων των τιμών που πλήρωσαν και πληρώνουν οι αγρότες. Το μόνο ουσιαστικό, λοιπόν, μέτρο που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα είναι αυτό το 2% επί του τζίρου για την ενίσχυση των ζωοτροφών, που και αυτό αντιμετώπισε προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο ΟΣΔΕ υπάρχουν προβλήματα, ενώ το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα και για τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, πραγματικά δεν είχε κάποια σημαντική επίπτωση στη μείωση του κόστους παραγωγής, σημείωσε ο βουλευτής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις