Tην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης χεριών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φράουλας στη Δυτική Ελλάδα, ζητάει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Όπως σημειώνει στην επιστολή ο περιφερειάρχης, «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και θεωρούμε ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική οικονομία της περιοχής μας», τονίζοντας ότι τα τελευταία έτη καλλιεργούνται περίπου 18.000 στρέμματα πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας, που είναι ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν, με μεγάλη επίσης αποδοχή και στην εγχώρια αγορά.
Επίσης, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα καλλιέργειας της φράουλας, η οποία έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό κατά την κορύφωση της συγκομιδής (την άνοιξη), αλλά και στις σημαντικές εργασίες που εκτελούνται κάθε φθινόπωρο για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των θερμοκηπίων, τη προμήθεια και φύτευση του πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλες καλλιεργητικές φροντίδες.
Πώς θα γίνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού
«Λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών της περιοχής και μεμονωμένων παραγωγών αλλά και μελέτης υπολογισμού των αναγκών εργασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειάς μας, θα θέλαμε να εισηγηθούμε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης καικαλλιεργήσιμων εκτάσεων (στρέμματα) σύμφωνα με στοιχεία που αντλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετάκληση εργατών», αναφέρει ο κ. Φαρμάκης.
Συγκεκριμένα προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν των αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μάϊου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα.
Δεδομένης της παραπάνω αναλογίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της στέγασης των εργατών γης από τρίτες χώρες. «Η δυναμικότητα στέγασης των καταλυμάτων πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτούμενες ΜΑΕ» αναφέρει ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται πως η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη και τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις