Κυριακίδου: Προσηλωμένη η ΕΕ στην οριζόντια μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων
Κυριακίδου: Προσηλωμένη η ΕΕ στην οριζόντια μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, υποστήριξε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για την ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασής της μετά από επιστολή 10 κρατών μελών που εξέφρασαν «σοβαρές αμφιβολίες».

«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην υποβολή πρότασης για την αλλαγή πορείας όσον αφορά τα φυτοφάρμακα», δήλωσε η κα Κυριακίδου στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα (13 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μείωση της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων σημαίνει «προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».

Ωστόσο, η Επίτροπος αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ημερομηνία δημοσίευσης της πρότασης, η οποία είχε αρχικά κατατεθεί τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της έναρξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και προσωρινά είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου.

Ενώ η κα Κυριακίδου κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή της πρότασης το συντομότερο δυνατό, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση ότι η Επιτροπή δεσμεύτηκε να καταθέσει το σχέδιο μόνο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, παρά το γεγονός ότι μίλησε μόλις μία εβδομάδα πριν από την παρουσίαση της αναμενόμενης πρότασης.

Η επανεξέταση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ένωσης, η οποία θέτει στόχους για τη μείωση στο μισό τόσο της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων όσο και του κινδύνου που αυτά ενέχουν έως το 2030.

Σύμφωνα με τα σχέδια της πρότασης της Επιτροπής που διέρρευσαν, ο αναθεωρημένος κανονισμός πρόκειται να καταστήσει τους στόχους αυτούς νομικά δεσμευτικούς σε επίπεδο ΕΕ.

Αντιδράσεις από τα κράτη μέλη

Η απροθυμία της να δεσμευτεί σε μια ημερομηνία οφείλεται στις έντονες επικρίσεις 10 κρατών μελών, τα οποία κατέθεσαν ένα μη επίσημο έγγραφο που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατοχυρώσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των φυτοφαρμάκων στην πρότασή της για την αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για τη βιώσιμη χρήση (SUR).

Στο έγγραφο, οι χώρες, υπό την ηγεσία της Αυστρίας και συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, εξέφρασαν «σοβαρές αμφιβολίες» σχετικά με τα σχέδια της πρότασης που διέρρευσαν.

«Δεδομένης της σημασίας του θέματος, οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις με σκοπό τη διασφάλιση μιας αναλογικής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Πηγή από το αυστριακό υπουργείο Γεωργίας δήλωσε στη EURACTIV ότι, από την πλευρά τους, υπάρχει έλλειψη επικουρικότητας και προσοχής στις διαφορετικές συνθήκες των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την ποσότητα των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων.

Για την Αυστρία, «οι στρατηγικές και τα μέτρα για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και να δείχνουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες και η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί» από τα κράτη μέλη, εξήγησαν.

Οι χώρες εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των στόχων μείωσης, λέγοντας ότι οι δείκτες που πρότεινε η Επιτροπή δεν λαμβάνουν υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες.

Οι ανησυχίες «έχουν ήδη αντιμετωπιστεί»

Ωστόσο, ενώ η κα Κυριακίδου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε «λάβει υπόψη» ορισμένες από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τα κράτη μέλη, αντέτεινε τα βασικά σημεία που τέθηκαν στο μη επίσημο έγγραφο των 10 χωρών.

«Κατά την υποβολή της πρότασής μας, (…) θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα προτείνουμε λύσεις που ταιριάζουν σε όλους», τόνισε, υποσχόμενη ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την ιστορική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορα κράτη μέλη, καθώς και άλλες εθνικές ιδιαιτερότητες.

«Πιστεύω ότι πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση αντιμετωπίζουν ήδη τις ανησυχίες που έθεσαν τα κράτη μέλη», κατέληξε.

Πηγή: Julia Dahm, EURACTIV.de

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις