Ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν σήμερα δράση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον υπουργό, κ. Γεώργιο Γεωργαντά «ευχαριστώντας» τον για την πλήρη αδιαφορία που δείχνει στα θέματα του υπουργείου του, σε μια εποχή εξωφρενικής αύξησης των τιμών τροφίμων και απειλής επισιτιστικής κρίσης. Οι ακτιβιστές παρέδωσαν στον υπουργό «ευχαριστήρια κάρτα» με τυπωμένο μήνυμα: «Αγαπητέ υπουργέ, σας ευχαριστούμε που αντί για τροφή μας ταΐζετε ακρίβεια, φόβο, κερδοσκοπία και αδιαφορία».
Ταυτόχρονα, η Greenpeace καλεί τους πολίτες να ζητήσουν κι εκείνοι άμεσα μέτρα για την ελληνική γεωργία υπογράφοντας ηλεκτρονικά στη σελίδα: https://act.greenpeace.org/page/107691/petition/1
Η σημερινή διαμαρτυρία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ανοιχτή επιστολή που έστειλε η Greenpeace στον υπουργό, ζητώντας επείγουσα εθνική αγροδιατροφική στρατηγική και προτείνοντας 4 άξονες προτεραιότητας για τη ριζική αναδιαμόρφωση του ελληνικού αγροδιατροφικού συστήματος ώστε να μην απειλείται η τροφή μας μετά από κάθε εξωτερική αναταραχή. Κι ενώ η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει σε οργανισμούς, φορείς και κόμματα για τους άξονες αυτούς, η αντίδραση του υπουργού ακόμη αναμένεται.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές ορυκτού αερίου (απαραίτητο για την παραγωγή λιπασμάτων), δηµητριακών, σπορελαίων και λιπασµάτων από Ρωσία και Ουκρανία και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων ενώ βλέπουμε τις τιμές να εκτινάσσονται σε αδιανόητα ύψη. Ο πόλεμος, ακριβώς όπως η πανδημία Covid-19, αποκάλυψε με βίαιο τρόπο την ευαλωτότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού συστήματος που εξαρτάται από εισροές, επηρεάζεται από εξωτερικά πλήγματα και χρειάζεται επειγόντως επανεξέταση και αναδιαμόρφωση. Πόσο μάλλον σήμερα που στην Ελλάδα είναι πλέον ορατές οι επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας, δύο κρίσεις που σχετίζονται στενά τόσο µεταξύ τους όσο και µε το σηµερινό αγροδιατροφικό σύστηµα.
"Πολίτες και παραγωγοί είμαστε οι πρώτοι που πληρώνουμε το τίμημα της πολιτικής αδιαφορίας που συντηρεί το προβληματικό αγροδιατροφικό μοντέλο στην Ελλάδα" είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, και συμπλήρωσε: "Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς και την τροφή μας, παρά μόνο κάποιες ανακοινώσεις για εισαγωγές φοινικέλαιου και καλλιέργειες ηλίανθου (στη χώρα του ελαιόλαδου!). Σήμερα ζητάμε από τον υπουργό να βρει την τόλμη να ανακοινώσει άμεσα μέτρα που ενισχύουν πραγματικές λύσεις στις κρίσεις και ενδυναμώνουν την ελληνική γεωργία προς όφελός μας."
Επιπλέον, ο πόλεμος έχει δημιουργήσει φόβο για επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη, μια ήπειρο που χρησιμοποιεί το 62% των σιτηρών της για ζωοτροφή και μόνο το 23% για ανθρώπινη κατανάλωση και που κάθε χρόνο πετάει 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων! Ο φόβος πυροδοτείται από τους κολοσσούς αγροχημικών που εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο και τις σχετικές αναταραχές στις αγορές για να κερδοφορήσουν και να ζητήσουν αύξηση παραγωγής και εξαιρέσεις και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», πυλώνα για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την κάλυψη του δικαιώµατος σε επαρκή, θρεπτική τροφή σε προσιτές τιμές για όλους, να βάλει φρένο σε κάθε πιθανή αύξηση τιµών που σχετίζεται µε την έλλειψη αγαθών λόγω του πολέµου στην Ουκρανία και να στηρίξει την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών.
Η Greenpeace ζητάει από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να πετύχει :
- Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής με έμφαση σε παραγωγούς που έχουν επιλέξει βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια βασικών ειδών διατροφής.
- Προώθηση μεσογειακής διατροφής - αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών, μείωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Σταδιακή απεξάρτηση της ελληνικής γεωργίας από συνθετικά λιπάσματα.
- Ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και "Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο".
Καλούμε την κοινωνία να πιέσει μαζί μας κυβέρνηση και πολιτικούς να σταματήσουν να αδιαφορούν για την τροφή μας, υπογράφοντας εδώ:
https://act.greenpeace.org/page/107691/petition/1
Φωτογραφίες: © Nikos Thomas / Greenpeace
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις