Κεδίκογλου: Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό οικονομικό παράγοντα

Το ελπιδοφόρο μέλλον του αλιευτικού τουρισμού

Την αποφασιστική πολιτική λύση του αλιευτικού τουρισμού που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσει την αποκατάσταση και ορθή διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αναλύει σε άρθρο του στην εφημερίδα «toManifesto», ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Η έντονη αλιευτική πίεση, η εξάπλωση των ξενικών ειδών, η χαμηλή βιολογική παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα των αλιέων, αλλά και η μειωμένη γοητεία που ασκεί το επάγγελμα του αλιέα, μας οδηγούν σε αποφασιστικές πολιτικές λύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση και ορθή διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλο της εφημερίδας «tomanifesto»:

Το ελπιδοφόρο μέλλον του αλιευτικού τουρισμού

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει παρατηρηθεί πως η θαλάσσια αλιεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο του πλανήτη παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Η πολιτική ανάπτυξης της θαλάσσιας αλιείας στη χώρα μας, εναρμονισμένη με τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, επικεντρώνεται στη βελτίωση της προώθησης των αλιευτικών προϊόντων και στη βελτίωση της ποιότητάς τους.

Η έντονη αλιευτική πίεση, η εξάπλωση των ξενικών ειδών, η χαμηλή βιολογική παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα των αλιέων, αλλά και η μειωμένη γοητεία που ασκεί το επάγγελμα του αλιέα, μας οδηγούν σε αποφασιστικές πολιτικές λύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση και ορθή διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μία από τις προτάσεις μας είναι και ο αλιευτικός τουρισμός, η οποία συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών συνδεδεμένων με την αλιεία, τη σπογγαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις σχετικές με αυτές πρακτικές και τεχνικές παραδόσεις αλλά και τα τοπικά έθιμα. Οι επισκέπτες-τουρίστες συνδυάζουν ουσιαστικά τις διακοπές τους με αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα, στις λίμνες, στις υδατοκαλλιέργειες, με σκοπό την ψυχαγωγία, την απόκτηση βιωματικών εμπειριών, τη γνωριμία με τις τοπικές παραδόσεις, τα τοπικά έθιμα, την παραδοσιακή κουζίνα και την τοπική γαστρονομία – αλλά και τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας, όπως και την οικονομική τόνωση του κοινωνικού ιστού σε τοπικό επίπεδο.

Με την εναλλακτική αυτήν μορφή τουρισμού επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι: προστασία και αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και διαθέσιμων αλιευτικών δυνατοτήτων. Παρέχει επιπλέον ενασχόληση και  συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα και αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν δημοφιλή διεθνή προορισμό για τον αλιευτικό τουρισμό.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην προώθηση της κατανάλωσης ιχθυηρών και στην υγιεινή διατροφή. Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς επαγγελματικής κατάρτισης των αλιέων –οι αλιείς είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι σε ηλικία και στερούνται σε μεγάλο βαθμό γνώσεων σε θέματα περιβάλλοντος κ.ά.–προωθούμε την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος  εκπαίδευσης, κατάρτισης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας αγοράς εργασίας.

Σε τελική ανάλυση, ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερο και πολύ δυναμικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού κάθε παραθαλάσσιας και νησιωτικής περιοχής και μπορεί να αναπτυχθεί όπου υπάρχει υγρό στοιχείο: θάλασσα, λίμνη, λιμνοθάλασσα, ποτάμι.

Εν κατακλείδι, με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη τάση για αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών από τους ταξιδιώτες που επιλέγουν την Ελλάδα, οφείλουμε να προσφέρουμε ένα αντάξιο τουριστικό προϊόν που θα αντανακλά και θα υπενθυμίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η αρχή έγινε στις 31 Μαΐου, με την πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τον αλιευτικό τουρισμό που διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού και την υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη. Το μέλλον λοιπόν για τον συγκεκριμένο κλάδο προδιαγράφεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο και δυναμικό

  •