Οι ενεργειακοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτύχει εάν δεν εμπλακούν βασικοί καταναλωτές του ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία. «Είμαι ένας από αυτούς που ξύνουν το κεφάλι μου», είπε ο Νιλ Ατκινσον, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν μετάσχουν όλοι οι βασικοί παραγωγούς και, κυρίως, όλοι οι βασικοί καταναλωτές να συνεργαστούν και στη συνέχεια να βρεθεί κάποιος τρόπος επιβολής οποιουδήποτε σχεδίου, θα υιοθετηθεί», πρόσθεσε. «Και η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, ή μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ρωσικού πετρελαίου, είναι η Κίνα και η Ινδία».
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής επιβολής ενός ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν εξήγησε την ιδέα στους Ευρωπαίους ομολόγους της τον περασμένο Μάιο, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε ως δασμός ή ως ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο και θα βοηθήσει την Ευρώπη στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επιβολή της πλήρους απαγόρευσης.
Η Ε.Ε. συμφώνησε στα τέλη Μαΐου να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά από αρκετές εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την ιδέα ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου στους υπόλοιπους ηγέτες της G-7 στη σύνοδο της Βαυαρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου και οι ομόλογοί του συμφώνησαν να εξετάσουν πώς να το κάνουν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η ιδέα ήταν πολύ φιλόδοξη και χρειάζεται «πολλή δουλειά» πριν γίνει πραγματικότητα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο CNBC ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει τις εργασίες για την εξεύρεση τρόπων περιορισμού των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής όπου χρειάζεται». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις αντιμετωπίζονται. ως «επείγον ζήτημα».
Πηγή: naftemporiki
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις