Οι παραγωγοί αυγών της Τουρκίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μιας βαθύτερης διαμάχης σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την πληθωριστική κρίση στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά.
Από τότε που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά κατά της ύποπτης κερδοσκοπίας τον Σεπτέμβριο, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Τουρκίας έχει εντείνει τις έρευνες και τις επιτόπιες επιθεωρήσεις σε λιανοπωλητές και παραγωγούς. Έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα ρεκόρ σε μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας για υποτιθέμενη αύξηση των τιμών. Αρνούνται τα αδικήματα και προσφεύγουν στο δικαστήριο.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει να εκδώσει μια νέα σειρά προστίμων αφού ένα άλλο δείγμα διαπίστωσε ότι μεγάλοι λιανοπωλητές συνέπραξαν μέσω των προμηθευτών τους για να αυξήσουν τις τιμές. Επόμενος στη λίστα του; αυγά
Η υπηρεσία επιτήρησης είπε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει εάν η ένωση παραγωγών αυγών της Τουρκίας και τα 29 μέλη της έκαναν κατάχρηση των δεδομένων αγοράς που συλλέγουν για να καθορίσουν τις τιμές.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων αποτελούν βασικό μοχλό του πληθωρισμού στην Τουρκία, ο οποίος πλησίασε το ετήσιο 80% τον Ιούνιο. Το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών σχεδόν διπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα από πέρυσι.
Οι παραγωγοί αυγών της Τουρκίας λένε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις τιμές καθώς η διπλή όχληση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού και η αποδυνάμωση της λίρας κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Ωστόσο, ενώ οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν απότομα τον περασμένο χρόνο, μειώθηκαν περισσότερο από 4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι πιέσεις στους παραγωγούς αυξήθηκαν.
Η Τουρκία παρήγαγε περίπου 20 δισεκατομμύρια αυγά το 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αλλά η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών σημαίνει ότι η παραγωγή ήταν ήδη στάσιμη πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναταράξει τις αγορές σιτηρών. Οι αγρότες εισάγουν επίσης αυγά επώασης και νεοσσούς μιας ημέρας. έχουν ανέβει και οι τιμές τους.
"Είχαμε πολλές συναντήσεις με τους επιθεωρητές από υπουργεία στο παρελθόν και αυτοί οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών μας βασίστηκαν στο μεταβαλλόμενο κόστος της πρώτης ύλης", δήλωσε ο Ibrahim Afyon, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Αυγών Τουρκίας. «Οι παραγωγοί υπέστησαν άγχος λόγω της προφορικής καθοδήγησης από αξιωματούχους σχετικά με τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα σε μια οικονομία όπου το κόστος αυξάνεται ραγδαία, αλλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει κάτι κακό».
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αυξήσει την πίεση στις επιχειρήσεις από τότε που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 έναν γύρο νομισματικής χαλάρωσης που έπληξε τη λίρα, προκάλεσε εκροές και τροφοδότησε τον πληθωρισμό.
Ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν τον πληθωρισμό, αντιστάθηκε στην αυξανόμενη πίεση για αύξηση του κόστους δανεισμού, κατηγορώντας τον ιδιωτικό τομέα για ραγδαίες αυξήσεις τιμών.
«Δεν μπορούν να εξηγηθούν όλες οι αυξήσεις των τιμών από το κόστος, τη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων», δήλωσε ο Μπιρόλ Κουλέ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού της Τουρκίας, σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα. «Η έλλειψη ανταγωνισμού σε ορισμένους τομείς έχει ενισχυτική επίδραση στον πληθωρισμό, έχει σημαντικό βάρος στις τιμές στην Τουρκία».
Πηγή: Bloomberg
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις