Πτώση στην παραγωγή χοιρινού.
Υστέρηση κατά 7% παρουσιάζει η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ, φτάνοντας τον Μάρτιο τους 2 εκατ. τόνους. Παράλληλα, η παραγωγή το πρώτο τρίμηνο άγγιξε τους 5,85 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ οι τιμές που εισπράττουν παραμένουν χαμηλές.
Την μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή φαίνεται να παρουσίασε η Γερμανία και η Πολωνία, αγγίζοντας το 12%, ενώ η Ισπανία εξακολουθεί να αυξάνει την παραγωγή της.
Η παραγωγή το 1ο τρίμηνο συγκριτικά με πέρσι καταγράφεται ως εξής στην ΕΕ:
- Βέλγιο -26.000 τόνοι, (-9%)
- Δανία -20.000 τόνοι, (-4%)
- Γερμανία -155.000 τόνοι, (-12%)
- Ιταλία -27.000 τόνοι, (-8%)
- Πολωνία -63.000 τόνοι, (-12%)
- Ισπανία +52.000 τόνοι, (+4%)
Σύμφωνα με το euromeat.com, κατά μέσο όρο, το κόστος παραγωγής στην ΕΕ είναι υψηλότερο από τη μέση τιμή, αμφισβητώντας την κερδοφορία και τη μελλοντική παραγωγή.
Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 3% το 2022, αλλά σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Η ΕΕ εξάγει τώρα πολύ λιγότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα, συμβάλλοντας σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών συνολικά. Το 1ο τρίμηνο, η ΕΕ εξήγαγε 923.000 τόνους χοιρινού κρέατος σημειώνοντας μείωση κατά 28%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 72% και αποτελούσαν μόνο το 21% των όγκων, από πάνω από το μισό το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε αντίθεση με αυτό, σημειώθηκαν κέρδη στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και ακόμη και την Αυστραλία.