ΗΠΑ: Άνοιξε ο δρόμος στις κλινικές δοκιμές για μεταμοσχεύσεις οργάνων από χοίρο σε άνθρωπο
Οι κλινικές δοκιμές για μεταμοσχεύσεις οργάνων από χοίρο σε άνθρωπο πλησιάζουν περισσότερο

Στους μήνες από τότε που οι γιατροί έδειξαν ότι είναι δυνατή η μεταμόσχευση οργάνων χοίρου σε ανθρώπους, οι ερευνητές ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε κλινικές δοκιμές να δοκιμάσουν διεξοδικά τέτοιες διαδικασίες σε ανθρώπους.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνεδρίασης μιας συμβουλευτικής επιτροπής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αξιωματούχοι και γιατροί των υπηρεσιών συζήτησαν τι θα χρειάζονταν οι ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσουν.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους για να απαντηθούν τα πιο πιεστικά ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις μεταξύ των ειδών, γνωστές ως ξενομοσχεύματα.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την έναρξη «μικρών, εστιασμένων» κλινικών δοκιμών με «κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς», λέει ο Allan Kirk, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος παρουσίασε στη συνάντηση.

Οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα μεταμοσχεύσει όργανα χοίρου σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου, όπως μπαμπουίνους, με επιτυχία. Αλλά αυτά τα πειράματα δεν προσομοιώνουν τέλεια τις ανθρώπινες δοκιμές. Εάν ο απώτερος στόχος είναι να γίνουν μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους, χρειάζονται δοκιμές σε ανθρώπους, λέει η Caroline Zeiss, κτηνιατρολόγος στο Yale School of Medicine στο New Haven του Κονέκτικατ.

Τέτοιες δοκιμές, λέει, θα βοηθούσαν να απαντηθούν σε μια σειρά ερωτήσεων, όπως ποιο είναι το καλύτερο κοκτέιλ ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που μπορεί να δώσει στους ανθρώπους για να βοηθήσει το σώμα τους να αποδεχθεί ένα όργανο χοίρου και πώς μπορούν οι γιατροί να διαχειριστούν τον κίνδυνο τα μεταμοσχευμένα όργανα να φιλοξενούν έναν χοίρο ιός. Οι ερευνητές θέλουν επίσης να μάθουν ποια ράτσα χοίρου είναι η καταλληλότερη για την ανάπτυξη οργάνων μεταμόσχευσης και πώς συνυπάρχουσες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία της μεταμόσχευσης.

Οι γιατροί θεωρούν επείγουσα ανάγκη για τις δοκιμές: περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές ήλπιζαν εδώ και καιρό ότι η ξενομεταμόσχευση θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης και, ως εκ τούτου, να σώσει ζωές. «Έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας όργανα», λέει ο Jay Fishman, ειδικός σε μεταμοσχεύσεις μολυσματικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του FDA.

Μείωση των κινδύνων

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προτού η ξενομομόσχευση γίνει τυπική κλινική πρακτική. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνάντησης, η FDA ζήτησε συμβουλές από μέλη της επιτροπής για το πώς να βελτιώσει τον έλεγχο για ιούς - το PCMV μπορεί να παραμείνει σιωπηλά σε μολυσμένους χοίρους - και πώς να μειώσει τον κίνδυνο αναπαραγωγής χοίρων με ιογενείς λοιμώξεις.

Για να είναι πιο άνετη με τις δοκιμές σε ανθρώπους, η Zeiss είπε ότι θέλει να δει επικυρωμένα τεστ που θα μπορούσαν να εξαλείψουν την πιθανότητα ότι το PCMV και άλλοι ιοί κρύβονται σε χοίρους που εκτρέφονται ως δότες οργάνων.

Εταιρείες όπως η Revivicor στο Blacksburg της Βιρτζίνια, που ανήκει στην United Therapeutics, εκτρέφουν χοίρους για χρήση σε ξενομεταμόσχευση. Έψαχναν για τον σωστό συνδυασμό γενετικών τροποποιήσεων για τους χοίρους τους για να διασφαλίσουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δέχεται όργανα από τα ζώα. Αυτές οι εταιρείες «υπήρξαν δημιουργικές φτιάχνοντας αυτούς τους χοίρους. Ας ελπίσουμε ότι θα τα δοκιμάσουν δημιουργικά», δήλωσε η ερευνήτρια του FDA, Deborah Hursh στη συνάντηση.

Άλλοι συμμετέχοντες συζήτησαν εάν θα ήταν δυνατό να αναπτυχθεί ένα τυπικό «πακέτο» ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και γενετικές τροποποιήσεις για χοίρους, για να διασφαλιστεί η επιτυχία. Ο Fishman είπε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρχει ένα πακέτο που να λειτουργεί για όλους. Αντίθετα, θα πρέπει να προσαρμοστεί με βάση το όργανο που μεταμοσχεύεται και την κατάσταση του λήπτη, όπως γίνεται στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία τους να ξεκινήσουν σύντομα κλινικές δοκιμές ξενομοσχευμάτων. Η FDA δεν έχει δηλώσει δημόσια τι θα κάνει με τις συμβουλές που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά μια έκθεση της 30ης Ιουνίου από την Wall Street Journal λέει ότι η υπηρεσία επεξεργάζεται σχέδια για να επιτρέψει δοκιμές.

Πηγή: Nature

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις