Για λουκέτα σε κτηνοτροφικές μονάδες και αφανισμό μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων, που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τον πρωτογενή τομέα, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας περιγράφοντας ένα ζοφερό κλίμα στον κλάδο τους.
Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι βάλλονται από την ακρίβεια, αλλά και το ίδιο το... κράτος. Αντιπαραβάλλουν μάλιστα ότι ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι κτηνοτρόφοι έχουν ενισχυθεί με υψηλές αποζημιώσεις τρεις φορές, στην Ελλάδα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηνοτρόφων Χαρούλα Διβάνη επισημαίνει ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης της αγωνίας πολλών συναδέλφων της.
Η εικόνα που μεταφέρει είναι ότι αρκετοί ετοιμάζονται για «ηρωική έξοδο» από το επάγγελμα, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα κοπάδια πλέον είναι υποσιτισμένα, με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος να έχει μειωθεί, με ό,τι συνεπάγεται για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Επίσης πολλοί κτηνοτρόφοι, που αδυνατούν να τα ταΐσουν, είτε τα πωλούν όσο όσο, είτε τα σφάζουν προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα.
«Το άχυρο, που πολλοί το προμηθεύονταν μέχρι πέρσι, φέτος έχει αυξηθεί και είναι περιζήτητο. Τα τριφύλλια επίσης έχουν εκτοξευθεί και ανάλογα την περιοχή πωλούνται μέχρι και 35 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι είχαν μόλις 18. Τα καλαμπόκια το ίδιο, ενώ μην ξεχνάμε και τι γίνεται με την ενέργεια και τα καύσιμα. Οταν ένας κτηνοτρόφος χρειάζεται 1.000 ευρώ τον μήνα για καύσιμα και ρεύμα πώς μπορεί να επιβιώσει;», αναρωτιέται η κ. Διβάνη.
«Πληρώνουμε ό,τι μπορούμε. Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό. Αν δεν υπάρξει σοβαρό σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου μας θα αφανιστούμε», προβλέπει.
«Οι τιμές στο πρόβειο γάλα αυτή την περίοδο έχουν φθάσει στο 1,26 ευρώ το κιλό και το γίδινο στα 80 λεπτά. Και πάλι όμως ο κτηνοτρόφος δεν βγαίνει λόγω των ζωοτροφών. Αναγκάζεται να ταΐζει λιγότερο τα ζώα του, με άμεσες επιπτώσεις στις αποδόσεις, που έχουν πέσει και 50%», προσθέτει η πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας.
Υπάρχει τόση έλλειψη στην αγορά για πρόβειο γάλα που αυτή την περίοδο γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμή στο 1,70 ευρώ το κιλό για να το αγοράσουν, καθώς δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες ποσότητες γάλακτος που θέλουν για την παραγωγή τυριών λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Οι κτηνοτρόφοι προβλέπουν ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τιμών στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, τότε για τα επόμενα δύο χρόνια θα προκύπτει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος και εκτός από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στην παραγωγή φέτας.
Πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ), που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, επισημάνθηκε πως το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο για να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να παράγει, για αυτό και συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τις γαλακτοβιομηχανίες, ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν ένα μεγαλύτερο κέδρος από την πώληση του γάλακτος.
Πηγή: Ταχυδρόμος
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις