Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως δεν απαγορεύει την πώληση αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι είναι οι δυτικές κυρώσεις, και όχι η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο παράγοντας που προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου και παρουσίαση των εξαιρέσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις, τόνισε πως δεν εμποδίζει τις συναλλαγές που συνδέονται με την παραγωγή, την πώληση ή τη μεταφορά αγροτικού εξοπλισμού και αγροτικών προϊόντων.
Ακόμη, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν απαγορεύει τις συναλλαγές που σχετίζονται με αγροτικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα, με ιατρικό υλικό, με ιατρικά μηχανήματα ή κιτ εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό.
Η διεύρυνση των εξαιρέσεων «επαναβεβαιώνει περαιτέρω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε αντίδραση για τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας δεν εγείρουν εμπόδιο στο εμπόριο αγροτικών και ιατρικών ειδών», κατά το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ο πόλεμος του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν στραγγάλισε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων», κατά την ίδια πηγή, που προσάπτει στο Κρεμλίνο πως «χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο» και πως «κλέβει σιτηρά και αγροτικό υλικό» από την Ουκρανία και «επιβάλλει αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα».
Η ανακοίνωση ακολουθεί τις ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Ουκρανία για την πιθανότητα α αφεθούν φορτία με σιτηρά να φύγουν από τη χώρα.
Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία είναι μείζονες εξαγωγείς σιτηρών σε διεθνές επίπεδο. Η Ρωσία είναι επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου. Το Κίεβο λέει πως εκατομμύρια τόνοι σιταριού έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Οδησσού εξαιτίας της παρουσίας ρωσικών πολεμικών στα ανοικτά και εξαιτίας της πόντισης ναρκών για την προστασία των ουκρανικών αρχών.
Εν μέσω του πολέμου, που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου, οι τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων έχουν απογειωθεί σε όλο τον κόσμο και μεγεθύνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός, ειδικά στην Αφρική.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις