«Πρέπει να εγγυηθούμε ένα μέσο που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε έναν πόρο που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη γεωργική παραγωγή».
Η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας υποστήριξε στις Βρυξέλλες ότι, αντιμέτωπη με το διαρθρωτικό πλέον ζήτημα της ακραίας ξηρασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει ένα εργαλείο διαχείρισης των υδάτων παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε για την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η γεωργική παραγωγή.
«Είχαμε την ευκαιρία να πούμε στην Επιτροπή ότι, όπως κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μειώσουμε την εξωτερική εξάρτησή μας από την ενέργεια, με το μέσο “Repower” […] και δεδομένου ότι διακυβεύονται τα διατροφικά μας συστήματα, είναι απολύτως απαραίτητο να εγγυηθούμε το νερό για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των διατροφικών συστημάτων», εξήγησε η Maria do Céu Antunes στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την υπουργό, όπως και με το σχέδιο «RepowerEU», την απάντηση που αναπτύχθηκε σε κοινοτικό επίπεδο στις δυσκολίες και τις διαταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία «έχει αλλάξει δραματικά» – δεν είναι πλέον μόνο οι νότιες χώρες που πλήττονται από παρατεταμένη ξηρασία, με το μισό έδαφος της Ένωσης να κινδυνεύει – δικαιολογεί τη δημιουργία νέων μέσων.
«Όπως και με το “Repower”, το οποίο δημιουργήθηκε για μια συγκεκριμένη κατάσταση για να διασφαλιστεί η αυτονομία της ΕΕ στην παραγωγή ενέργειας … πρέπει να εγγυηθούμε ένα μέσο που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε έναν πόρο που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη γεωργική παραγωγή. Και αυτό που ζητήσαμε από την Επιτροπή ήταν να το σκεφτεί αυτό», ανέφερε η υπουργός.
Η Maria do Céu Antunes διευκρίνισε ότι η ιδέα είναι να αναπτυχθεί «μια πολυταμειακή στρατηγική, παρόμοια με το Repower, για την κινητοποίηση μέσων για την κατασκευή συλλογικών υποδομών ή για την προσαρμογή τους», έτσι ώστε να διασφαλιστεί «όχι μόνο η διαθεσιμότητα του νερού, αλλά και η αποτελεσματική χρήση του» και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων, εξασφαλίζοντας επίσης στην ΕΕ τη «στρατηγική της αυτονομία στον τομέα των τροφίμων».
Η πρόταση διατυπώθηκε από την υπουργό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε η κατάσταση των γεωργικών αγορών υπό το πρίσμα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας και των πυρκαγιών.
«Αν μέχρι τώρα ήταν μια κατάσταση που αφορούσε βασικά τις νότιες χώρες […] σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ακραίες μάλιστα, και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μισή ευρωπαϊκή γη, δεδομένης της παρατεταμένης ξηρασίας, η οποία έχει αναπόφευκτες συνέπειες στη γεωργική παραγωγή, μειώνοντας την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, αλλά και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής», σημείωσε η υπουργός.
Πηγή: euroactiv