Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F). Παρέχει λεπτομερείς προτάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης όλων των κατηγοριών εκτρεφόμενων χοίρων που εκτρέφονται στα πλέον συναφή κτηνοτροφικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γνώμη περιγράφει συνολικά 16 συνέπειες στην καλή μεταχείριση των διαφόρων συστημάτων εκτροφής που θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες της EFSA ως ιδιαίτερα σημαντικά λόγω της σοβαρότητας, της διάρκειάς τους και της συχνότητας εμφάνισής τους. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμό της κίνησης, της ομάδας, της ζέστης ή του κρύου στρες, και παρατεταμένη πείνα ή δίψα. Τα σχετικά μέτρα με βάση τα ζώα (ΑΒΜ) και οι κίνδυνοι που οδηγούν σε συνέπειες για την καλή διαβίωση περιγράφονται επίσης στη γνωμοδότηση για κάθε συνέπεια της καλής μεταχείρισης.
Η γνωμοδότηση προβλέπει μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την πρόληψη ή τη διόρθωση των κινδύνων και για τον μετριασμό των εξαιρετικά σημαντικών συνεπειών για την καλή διαβίωση. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA διατυπώνουν σειρά λεπτομερών συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων σχετικά με τα ποσοτικά ή ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται για την απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων που τέθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα κλουβιά». Μεταξύ άλλων θεμάτων που καλύπτονται από τις συστάσεις σχετικά με το δάγκωμα της ουράς είναι ο περιορισμός χώρου, το υλικό εμπλουτισμού, ο απογαλακτισμός και η πρακτική των ακρωτηριασμών. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA προτείνουν επίσης ποια ΔΒΔ θα μπορούσαν να συλλέγονται σε σφαγεία για την παρακολούθηση του επιπέδου καλής διαβίωσης στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Η αξιολόγηση ακολουθεί μεθοδολογική καθοδήγηση που πρέπει να εφαρμόζεται στις εκτιμήσεις κινδύνου για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των εκτρεφόμενων ζώων και της μεταφοράς ζώων. Βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και πραγματογνωμοσύνη.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά επιστημονικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, οι οποίες ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής F2F. Παρέχει επιστημονική βάση για την υποστήριξη νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις