Reuters: Συρρικνώνονται οι αντιπροσωπείες τρακτέρ στις ΗΠΑ αυξάνοντας το κόστος για τους αγρότες
Reuters: Συρρικνώνονται οι αντιπροσωπείες τρακτέρ στις ΗΠΑ αυξάνοντας το κόστος για τους αγρότες

Σύμφωνα με συνεντεύξεις με αγρότες, αντιπροσώπους εξοπλισμού και αναλυτές, περισσότεροι έμποροι αγροτικού εξοπλισμού παύουν να δραστηριοποιούνται, αφήνοντας σε μια χούφτα εταιρείες τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος της αγοράς και μεγαλύτερη ικανότητα καθορισμού τιμών για την πώληση και την επισκευή εξοπλισμού.

Οι εξαγορές τοπικών εμπόρων έχουν μειώσει τις επιλογές των αγροτών για την αγορά μηχανημάτων και την επισκευή παλαιωμένου εξοπλισμού.

Στη Μοντάνα, μια πολιτεία στο μέγεθος της Γερμανίας, έχουν απομείνει μόνο τρεις αντιπροσωπείες της Deere & Co. (DE.N) σε σύγκριση με περίπου 30 πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την κρατική Ένωση Αγροτών. Ο τοπικός αγρότης κριθαριού Erik Somerfeld είπε ότι ένα δίκτυο αντιπροσώπων κυριαρχεί σε όλες τις πωλήσεις και τις επισκευές για την ανταγωνιστική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού CNH Industrial.

Ο Somerfeld χρειάστηκε να ταξιδέψει εκτός πολιτείας για να προμηθευτεί ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό του όταν δεν είναι σε απόθεμα στην τοπική αντιπροσωπεία του, 25 μίλια (40 χλμ.) από το σπίτι του.

"Η αντιπροσωπεία που είναι 110 μίλια μακριά έχει κανονικά οτιδήποτε θέλω σε χαμηλότερη τιμή", είπε ο Somerfeld.

Μόνο δύο όμιλοι εμπόρων, η Ag-Pro και η Titan Machinery (TITN.O), κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων στη Βόρεια Αμερική που πωλούν αγροτικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται από την Deere -- τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αγροτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ -- και την CNH Industrial, σύμφωνα με την Ag-Pro και ιστοσελίδες Titan Machinery.

Η επιδίωξη των μεγαλύτερων αντιπροσώπων για περιφερειακή κυριαρχία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Η δυναμική των συγχωνεύσεων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, όταν η αλυσίδα εφοδιασμού είχε περιορισμένα εξαρτήματα και διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και οι μικρότεροι αντιπρόσωποι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους μεγαλύτερους αντιπάλους, δήλωσε ο John Schmeiser, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής του North American Equipment Dealers Association, ενός εμπορικού ομίλου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις