Σύμφωνα με τους Financial Times οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για εποχιακές ελλείψεις και σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών προϊόντων αυτό το χειμώνα, ενώ παράλληλα ζήτησαν την κρατική υποστήριξη για την αντιστάθμιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.
Η Copa-Cogeca, η Ένωση αγροτών της ΕΕ, και η FoodDrink Europe και η PFP, δύο από τις μεγάλες ενώσεις παραγωγών τροφίμων, δήλωσαν ότι τα μέλη τους είχαν ήδη αρχίσει να κλείνουν τις δραστηριότητες και να μειώνουν την παραγωγή τους, καθώς ζήτησαν να εξαιρεθεί η τροφική αλυσίδα από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκά σχέδια για μερισμό της ενέργειας.
«Οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικά του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, απειλούν τη συνέχεια των κύκλων παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων και ως εκ τούτου τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παράδοση βασικών γεωργικών προϊόντων, προϊόντων διατροφής και πρώτων υλών ζωοτροφών», ανέφεραν σε δήλωσή τους ενόψει έκτακτης ανάγκης. συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές θα αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές και ελλείψεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά αυτό το χειμώνα. «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε. «Κανείς δεν το είδε αυτό να έρχεται και να έχει τόσο μεγάλες συνέπειες».
Η ενέργεια χρησιμοποιείται σε όλη την παραγωγή τροφίμων από το λίπασμα μέχρι τη συγκομιδή και την ψύξη. Οι βιομηχανίες γάλακτος και αρτοποιίας επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες τιμές, εξήγησε ο Pesonen, επειδή η παστερίωση και η διαδικασία δημιουργίας γάλακτος σε σκόνη ήταν ενεργοβόρες.
Οι τιμές του βουτύρου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 80% το έτος έως τον Ιούλιο, με το γάλα σε σκόνη να αυξάνεται περισσότερο από 50% και το βόειο κρέας κατά 28%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά οι αγρότες λένε ότι το κόστος αυξάνεται όλο και πιο γρήγορα.
Πολλοί καλλιεργητές οπωροκηπευτικών μειώνουν ήδη τις φυτεύσεις για την επόμενη συγκομιδή, με ορισμένους παραγωγούς να λένε ότι το υψηλότερο κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων τους αντιστάθμισε τα χρήματα που θα μπορούσαν να βγάλουν.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός τομάτας της Σουηδίας, η Nordic Greens, δήλωσε ότι δεν θα φυτέψει χειμερινή καλλιέργεια επειδή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ηλεκτρική ενέργεια. Τα θερμοκήπια στην Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο σε αξία μετά τις ΗΠΑ, σβήνουν επίσης.
Ο Alexander Formsma, ειδικός στον τομέα της ενέργειας στο Glastuinbouw Nederland, που εκπροσωπεί τον κλάδο, είπε: «Πιθανότατα δεν θα δείτε αναμμένες καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού το χειμώνα, γιατί δεν είναι οικονομικά εφικτό».
Όσοι αναπτύσσονταν σε εξωτερικούς χώρους σχεδίαζαν να παράγουν λιγότερα, επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ψύξουν τα προϊόντα τους και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Οι Βέλγοι καλλιεργητές μήλων, για παράδειγμα, θα είχαν πολύ μικρότερη περίοδο χωρίς να μπορούν να συντηρήσουν τον καρπό τους.
«Θα έχουμε μεγαλύτερη εποχικότητα με ορισμένα προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά», είπε ο Pesonen.
Η συγκομιδή του 2022 των καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως τα αγγούρια και οι πιπεριές, θα είναι λιγότερο από το μισό του κανόνα λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, δήλωσε ο εμπορικός όμιλος για την κύρια αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας.
Ο Lee Stiles, γραμματέας της Lea Valley Growers Association με έδρα το Χέρτφορντσαϊρ, είπε ότι οι παραγωγοί που κανονικά θα μάζευαν μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο σταμάτησαν τη συγκομιδή τώρα, ενώ η φύτευση του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί από τις σκληρές συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις τιμών με τα σούπερ μάρκετ.
Εκείνες οι καλλιέργειες που θα αναπτυχθούν θα ήταν πολύ πιο ακριβές. «Ψάχνουμε για ένα αγγούρι 1 £ τώρα. Κάποτε ήταν 60p», είπε.
Πηγή: Financial Times
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις