Έχουμε πει πολλές φορές ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να ανανεώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στον αγροτικό τομέα με νέους ανθρώπους, εκπαιδευμένους, καλά καταρτισμένους, οι οποίοι αγαπούν αυτό που κάνουν, αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός συζητώντας με τρεις νέους αγρότες-κτηνοτρόφους, οι οποίοι, παρουσία του υπουργού, κ. Γιώργου Γεωργαντά, μιλούσαν σε εκδήλωση του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ .
«Νομίζω ότι είστε τρία πολύ καλά παραδείγματα του πως οραματιζόμαστε τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος με προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται στην ποιότητα και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό και να φέρνουν στην χώρα ένα καλό εισόδημα για εσάς και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε απευθυνόμενους στους τρεις νέους παραγωγούς ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο εν εξελίξει πρόγραμμα νέων αγροτών, που ανήλθε στα 525 εκατ. ευρώ, που, όπως σημείωσε, «αποτελεί το μεγαλύτερο που προκηρύχθηκε μέχρι σήμερα» και τόνισε ότι «η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, μαζί με την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών μας».
Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ:
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αποτυπώνεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, είναι να προκηρυχθούν άλλες δύο προσκλήσεις για νέους αγρότες, το 2023 και το 2025, συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 590 εκατ. ευρώ – δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ποσό της ενίσχυσης πρόκειται να κυμανθεί από 30.000 ευρώ έως και 42.500 ευρώ ανά δικαιούχο. Το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική – μικτή παραγωγική κατεύθυνση.
Το ποσό αυτό θα διαμορφώνεται έως και 42.500 ευρώ, με βάση τα εξής:
-αύξηση κατά 2.500 € εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά
-αύξηση κατά 10.000 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.
Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στο ομώνυμο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) έχουν, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσθετο εξοπλισμό μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, στα οποία έχουν προτεραιότητα. Η επόμενη προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη 180 εκατ. ευρώ) αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου-αρχές του 2023 και θα αφορά τους 12.000 νέους αγρότες που εντάχθηκαν στη φετινή πρόσκληση.
Γεωργαντάς: Η ταύτιση των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα το “κλειδί” για να κατακτήσουμε τις διεθνείς αγορές
Εξάλλου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΕΣΥΔ, τόνισε ότι η ταύτιση των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την ασφάλεια αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» της χώρας μας για τη διεθνή προβολή της αγροτικής μας παραγωγής.
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής Σερρών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή, η ταύτιση των προϊόντων μας με την ποιότητα και την ασφάλεια και η αξιοποίηση της παγκόσμιας τάσης για πιο ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να κατακτήσουν σημαντική θέση στις διεθνείς αγορές, είπε ο κ. Γεωργαντάς. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της πιστοποίησης μέσω του ΕΣΥΔ, επικυρώνει τη ζητούμενη ποιότητα και ασφάλεια. Χαρακτήρισε δε, τις πιστοποιήσεις – διαπιστεύσεις του ΕΣΥΔ «διαβατήριο» για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προβολή των πολλών τοπικών και ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων που διαθέτει η χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών σε διεθνείς εκθέσεις.
Παράλληλα έκανε αναφορά στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΔΑΟΚ και ΓΟΕΒ) που λειτουργούν με τη συνδρομή των Περιφερειών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγορών και των αναγκών τους στη διασφάλιση της παραγωγής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετείχε, επίσης, σε εκδήλωση του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την κυκλική οικονομία κι επισήμανε πόσο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής η ιδιοπαραγωγή στις ζωοτροφές και στη χρήση ενέργειας. «Εάν δε λειτουργήσει η κυκλική οικονομία με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, τίποτα δεν θα είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο κ. Γεωργαντάς συμμετείχε και σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ, η Οργάνωση «Νέα Γενιά Αγροτών» με τη φροντίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο που προκηρύχθηκε μέχρι σήμερα και τόνισε ότι η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, μαζί με την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών μας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις