Τέσσερις λόγους αισιοδοξίας για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών απαρίθμησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Γιώργος Ξηρογιάννης.
Όπως είπε, η αισιοδοξία εδράζεται, πρώτον, στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανικές μονάδες με ηγετικές επιδόσεις διεθνώς, ειδικά στον κλάδο των μετάλλων (οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 30% το 2021 και κατά 47% στο πρώτο μισό του 2022).
Δεύτερον, στις επιδόσεις των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ενδεικτικά ανέφερε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διατηρεί τα μερίδιά της, παρά τον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό και επενδύει στην έρευνα φαρμάκων και τη βιοτεχνολογία, δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω τις εξαγωγικές της επιδόσεις).
Τρίτον, στη διεισδυτικότητα των παραδοσιακών προϊόντων της χώρας στις αγορές της ΕΕ και, τέταρτον, στην πορεία των εταιρειών πληροφορικής, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται εξαγωγικά με μεγάλη επιτυχία, η οποία μπορεί να αναστρέψει και το brain drain.
«Ωστόσο, η περίοδος δεν προσφέρεται για εφησυχασμό» είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι, τόνισε, η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, καθώς σήμερα μόλις το 3% των ελληνικών ΜμΕ εξάγει και αυτό περιστασιακά.
Επιπλέον, ευεργετική θα είναι η περαιτέρω διείσδυση σε προσοδοφόρες αγορές, είτε αυτές είναι οι μεγάλες παραδοσιακές (πχ. Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδάς), είτε νέες (όπως οι χώρες του αραβικού κόσμου), είτε αναδυόμενες (Νοτιοανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική).
Χρειάζεται ακόμα εξορθολογισμός του εμπορικού ελλείμματος, μέσω της επιτάχυνσης των εξαγωγών σε συνέχεια της ενθάρρυνσης ξένων παραγωγικών επενδύσεων και η δυναμική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Πηγή: moneyreview
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις