Γωργικοί σύμβουλοι: Στη μάχη για να αυξηθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή κατά 2,5 με 3 δισ.
Γωργικοί σύμβουλοι: Στη μάχη για να αυξηθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή κατά 2,5 με 3 δισ.

Μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι που είναι συμβεβλημένοι με γεωργικό σύμβουλο θα μπορούν να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ. Τη ρηξικέλευθη αυτή ιδέα εξετάζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι τεχνικοί σύμβουλοί του που εκπονούν το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-27 με στόχο ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας να μπορέσει να αξιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών του δυνατοτήτων, όπερ σημαίνει αύξηση κατά τουλάχιστον 25% της παραγωγικότητάς του.

«Ο αγρότης πρέπει να γίνει επιχειρηματίας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη ούτε θα γίνει αυτόματα, χρειάζεται στήριξη και καθοδήγηση από εξειδικευμένους επιστήμονες», είναι η φράση που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία με την οποία καταρτίζεται το σχέδιο κι ενώ οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει την εκπαίδευση/κατάρτιση/υποστήριξη των παραγωγών πολύ ψηλά στις προτεραιότητες για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο.

Στόχος η αύξηση της παραγωγής κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ

Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι παράγουν σήμερα περί τα 11,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα κατά 2,5 με 3 δις ευρώ εφ’ όσον λειτουργήσουν με όρους βέλτιστης αποτελεσματικότητας, από την οικονομική διαχείριση έως την (ορθολογική) χρήση των εισροών και του νερού και βεβαίως την διακίνηση των προϊόντων στην αγορά. Μόνο στην άρδευση εκτιμάται ότι με την ορθολογική χρήση του νερού και με την αξιοποίηση νέων συστημάτων μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει εξοικονόμηση της τάξης του 30%.

Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη η στήριξη και καθοδήγηση του παραγωγού από συμβούλους – εξειδικευμένους επιστήμονες, ιδέα που υποστηρίζουν ένθερμα και οι Βρυξέλλες. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του προγράμματος των γεωργικών συμβούλων, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει (με πολύ μεγάλη καθυστέρηση…) το επόμενο διάστημα και θα είναι επιδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή, χωρίς καμία επιβάρυνση, σε προαιρετική βάση, ο παραγωγός θα επιλέγει από λίστα διαπιστευμένων συμβούλων σε κάθε περιφέρεια για να έχει υποστήριξη σε μια σειρά θεμάτων όπως η διαχείριση του νερού και της ενέργειας, η φυτοπροστασία,η η λίπανση, η ορθολογική διατροφή των ζώων κα.

Το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχισθεί και στη νέα ΚΑΠ 2023-27 καθώς έχει εξασφαλισθεί νέα χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ, ωστόσο προοπτικά οι γεωργικές συμβουλές θα συνδεθούν με τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης. Δηλαδή, μόνο όποιος παραγωγός έχει σύμβουλο, θα μπορεί να λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση. Η αρχή πρόκειται να γίνει από τη ζωϊκή παραγωγή, στην πορεία, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί και στη φυτική.

Θέματα αιχμής στα οποία θα εστιάσει το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών στη νέα ΚΑΠ είναι:

  •     Φυσικοί πόροι (νερό, έδαφος, αέρα-ατμόσφαιρα),συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για την υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών για τον μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  •     Αλληλεπίδραση γεωργίας / δασοκομίας και βιοποικιλότητας και να διευκολυνθεί η εφαρμογή των νέων κωδίκων γεωργικής πρακτικής, καθώς και των άλλων μέτρων.
  •     Διατήρηση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και τωνεγχώριων γενετικών πόρων.
  •     Σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές πληροφορίες (ειδικά στους νέους γεωργούς).
  •     Κυκλική βιοοικονομία με εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα με έμφαση σε τεχνολογίες αξιοποίησης και ανακύκλωσης παραπροϊόντων και αποβλήτων από γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγής ενέργειας, περιβαλλοντικές τεχνολογίες για την επαναχρησιμοποίηση νερού κλπ.
  •     Συμβουλευτική υποστήριξη /mentroring προς τους νέους επιχειρηματίες κατά τα πρώτη έτη της λειτουργίας μιας επιχείρησης.
  •     Ευζωία των ζώων και ορθής χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων.
  •     Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών.
  •     Ανθεκτικά, αποδοτικά, διαφανή και αειφόρα αγροδιατροφικά συστήματα (μεταποίηση) με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  •     Ψηφιακές υπηρεσίες και ενσωμάτωση τεχνολογικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία.
  •     Κοινωνική αιρεσιμότητα, εργατική νομοθεσία.
  •     Καινοτομία.

Πηγή: powergame

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις