Η καταβολή της επιδότησης των 60 εκατ. ευρώ σε 250.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με βάση τη μέση κατανάλωση λιπασμάτων ανά καλλιέργεια επί της δηλωθείσας έκτασης κάθε παραγωγού, είναι ένα από τα δύο σενάρια που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο της υλοποίησης της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών ωστόσο δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:
- Η πληρωμή να γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση τίθενται τρία κυρίως ερωτήματα: Ποια χρονική περίοδος θα ληφθεί υπ’ όψιν; Τι θα ισχύσει για τους παραγωγούς που χρησιμοποίησαν στην καλλιεργητική περίοδο του 2022 λιπάσματα τα οποία προμηθεύτηκαν το 2021 προκειμένου να προλάβουν την διαφαινόμενη από πέρυσι αύξηση των τιμών και καθώς κάποιοι εξ αυτών (κυρίως βαμβακοπαραγωγοί) ήθελαν να έχουν αυξημένες δαπάνες για φορολογικούς λόγους; Πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι υπηρεσίες για να κάνουν την διασταύρωση στοιχείων ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές;
- Το δεύτερο βασικό σενάριο είναι να γίνει η πληρωμή με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή με αλγόριθμο, ο οποίος θα λάβει υπ’ όψιν τη μέση κατανάλωση λιπασμάτων ανά καλλιέργεια επί της δηλωθείσας έκτασης κάθε παραγωγού επί ενός ποσού επιδότησης ανά κιλό, στο πλαίσιο βεβαίως των 60 εκατ. ευρώ που ανέρχεται η συνολική επιδότηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, τα δημητριακά χρειάζονται 50 κιλά λίπασμα το χρόνο, το βαμβάκι και το καλαμπόκι 80 κιλά, τα δέντρα και κηπευτικά 120 κιλά, άρα με αυτές τις ποσότητες είναι λογικό να γίνουν οι σχετικοί υπολογισμοί.
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διεργασιών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, το πρώτο σενάριο είναι πιο δίκαιο, καθώς η καταβολή της επιδότησης συνδέεται με τις πραγματικές δαπάνες κάθε παραγωγού για αγορά λιπασμάτων. Άλλωστε, δεν έχουν όλα τα χωράφια τις ίδιες ανάγκες σε λίπανση ούτε φυσικά όλοι οι παραγωγοί – της ίδιας καλλιέργειας – εφαρμόζουν τις ίδιες ποσότητες λιπασμάτων.
Το μειονέκτημα, όμως, συγκριτικά με το δεύτερο σενάριο είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων. Μένει, συνεπώς, να φανεί ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση των 60 εκατ. ευρώ.
Στα 420 εκατ. ευρώ το ποσό που κατέβαλαν οι παραγωγοί για λιπάσματα το 2021
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι δεν θα καλυφθεί παρά μόνο ένα μέρος από την μεγάλη αύξηση του κόστους των λιπασμάτων την τελευταία διετία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ενώ μέχρι το 2020 οι Έλληνες παραγωγοί κατέβαλαν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την αγορά λιπασμάτων, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 120 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η κατανάλωση κατά 25-30% ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών. Αν αναχθούν τα 60 εκατ. ευρώ στον ετήσιο τζίρο ή την ετήσια αύξηση στο κόστος λιπασμάτων, κάθε παραγωγός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…
Με βάση το μοντέλο covid η καταβολή της επιδότησης στους κτηνοτρόφους
Όσον αφορά στην καταβολή των 89 εκατ. ευρώ σε 50 χιλιάδες κτηνοτρόφους για την επιδότηση ζωοτροφών το πιθανότερο είναι να γίνει με κατά κεφαλή ενίσχυση, όπως δηλαδή είχε γίνει στην περίοδο της πανδημίας του covid καθώς το σύστημα με ποσοστό επί του τζίρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Πηγή: powergame
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις