Κλείνει ο Οργανισμός της Κωπαΐδας

 

 

Μετά από παλινωδίες χρόνων καταργείται ο Οργανισμός Κωπαΐδας, ο οποίος αφορούσε τη λίμνη που έχει αποξηρανθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Οργανισμός αυτός είναι ένας από τους 21 που καταργούνται με απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αρμοδιότητές του φαίνεται να μεταφέρονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Θεωρείται εκ των φορέων, που δεν κρίνονται πλέον απαραίτητοι και το προσωπικό τους αναμένεται ν΄ απομακρυνθεί.

Η Κωπαΐδα ίσως είναι η πιο παλαιά αποξηραμένη λίμνη, αφού φέρεται να είχε αποξηρανθεί από τους κατοίκους του Ορχομενού τους Μινύες το 16ο αιώνα π.Χ. με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Το δύσκολο έργο αποξήρανσης της Κωπαΐδας άρχισε τη δεκαετία του 1880 και  ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το 1931. Κατά την πρώτη φάση το έργο ανέλαβε μια γαλλική εταιρία.

Όμως η προσωρινή αποξήρανση, δεν ήταν σε βάθος χρόνου, διότι η περιοχή ξαναπλημμύρισε τελικά μετά από μερικά χρόνια, ώσπου να έρθει μια αγγλική εταιρία για να φτιάξει τις υποδομές το 1931. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 241.000 στρέμματα υψηλής παραγωγικής αξίας. 

Το 1953 δημιουργήθηκε με το ΝΔ 2488-7-1953 ο Οργανισμός Κωπαΐδος, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που προχώρησε στην εφαρμογή προγράμματος, αλλάζοντας ουσιαστικά το χάρτη των γεωργικών προϊόντων της περιοχής.

Πληροφορίες ανέφεραν πως οι γεωτρυπανιστές του Οργανισμού Κωπαΐδας,  δεν θα μείνουν στον αέρα, αλλά  πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για έργα οδοποιίας.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως κι από άλλα Υπουργεία έχει ζητηθεί να ενισχυθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε επιστημονικό δυναμικό και κυρίως να ενισχυθεί σε γεωπόνους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις