Άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα Εθνικά Λιπάσματα - Ανόργανα Λιπάσματα Ελληνικών προδιαγραφών ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων.
Κάλεσμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την κυκλοφορία των Εθνικών Λιπασμάτων - Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών απηύθυνε η Διοίκηση του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ο Σύνδεσμος, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας επισήμανε ότι «η καθυστέρηση στην έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών που θα ορίζει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων - Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών είναι ακατανόητη και αδικαιολόγητη, πολύ περισσότερο καθώς η ΚΥΑ έχει ήδη προετοιμαστεί επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το Γενικό Χημείο του Κράτους και την Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων (ΤΕΓΕΛ)».
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «επικείμενες ελλείψεις προϊόντων λίπανσης και αύξησης του κόστους» εξαιτίας της καθυστέρησης, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ότι «έρχεται ένα εξάμηνο ακόμα πιο αρνητικό όσον αφορά τις πρώτες ύλες των λιπασμάτων».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του δεν είναι αντίθετοι στο νέο κανονισμό ενώ «έχουν ήδη μεριμνήσει για την εκπαίδευση των στελεχών των εταιρειών - μελών του» προσθέτοντας πως «η ΚΥΑ είναι αναγκαία για τη λιπασματοβιομηχανία, ώστε οι επιχειρήσεις να επιλέγουν ανάλογα με τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών ποια προϊόντα λίπανσης θα ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή και ποια την εθνική νομοθεσία».
Αποκάλυψε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του ΣΠΕΛ με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ότι ενσωματώνεται στην ΚΥΑ διάταξη που θα προβλέπει ότι αυτή θα ισχύει έως και το τέλος του τρέχοντος έτους υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει λογική».
Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΕΛ, Γιάννης Βεβηλάκης είπε ότι «δεκαπέντε ημέρες πριν την εφαρμογή του κανονισμού το ΥΠΑΑΤ έκανε πίσω» και σημείωσε από την πλευρά των εταιριών λιπασμάτων γίνεται μια προσπάθεια «για να προστατευθεί ο Έλληνας αγρότης, γιατί και εμείς από αυτόν ζούμε».
«Ο τρόπος που το ΥΠΑΑΤ χειρίστηκε το νέο κανονισμό δημιούργησε προβλήματα για τις μικρές εταιρίες» ανέφερε ο Νίκος Κουτσούγερας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου.
Την εκτίμηση ότι «η προσφορά στα λιπάσματα θα είναι μειωμένη, ενώ θα υπάρξει και αύξηση στην τιμή τους και κατ' επέκταση σε όλη την τροφική αλυσίδα» έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο Γιώργος Πάκος.
Αναφορικά με την αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ υπογράμμισε ότι το «η οποία μείωση του φυσικού αερίου θα είναι και μείωση στην παραγωγή λιπασμάτων καθώς από το φυσικό αέριο βγαίνει το άζωτο των λιπασμάτων».
Τέλος, ο κ. Ρουσσέας επισήμανε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη μείωση στη λίπανση στη χώρα μας γενικώς, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις δενδρώδεις καλλιέργειες.