Γ.Τζωρτζάκης: Επιστολή προς Σαμαρά για παρέμβαση στο αγροτικό φορολογικό νομο


«Αν πραγματικά πιστεύετε, αυτό που σας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να λέτε, "ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση"  τότε  στόχος της κυβέρνησης,  πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου λογικής φορολόγησης των αγροτών και όχι η αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος τους. Με αποτέλεσμα τη μη επιβίωση των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη μη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, τον καθολικό οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας, που θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη κατάρρευση την αγροτική  μας οικονομία».

Αυτά υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι αγροτοσυνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Κρήτης, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης, η οποία κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγροτοσυνδικαλιστές είναι εξοργισμένοι με τη στάση του ΥΠΟΙΚ αλλά επιρρίπτουν ευθύνες για την όλη κατάσταση και στον Μάξιμο Χαρακόπουλο, αν και δεν τον κατονομάζουν πουθενά στο κείμενο, για την επίμονη άρνησή να συνομιλήσει με αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης.

«θεωρούμε ότι με τη φορολόγηση της αγροτικής παραγωγής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και με το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη όχι μόνο θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων, όχι μόνο θα οδηγήσουν σε ολοσχερή κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα  αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η αγροτική γη να περάσει στα χέρια λίγων και ισχυρών μετατρέποντας μας σε εργάτες γης στην ίδια μας την περιουσία», σημειώνουν.

Οι παραγωγοί του Ηρακλείου αναφέρουν ότι: «Η νομοθετική ρύθμιση για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες ψηφίστηκε από το καλοκαίρι του 2012 με υποχρεωτική εφαρμογή από 1-1-2013.Το Νοέμβριο του 2012 σε συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με παρόντες τον υπουργό Θ.Τσαυτάρη τον γενικό γραμματέα Μ. Κορασίδη τον γενικό γραμματέα εσόδων εξόδων Χ. Θεοχάρη και εκπροσώπους των αγροτών. Καταλήξαμε μετά από πολύωρη συζήτηση παραθέτοντας τους τα επιχειρήματα τους  προβληματισμούς τις δυσκολίες τις διευκρινίσεις αλλά και τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν δόθηκε παράταση ενός έτους. Με την προϋπόθεση ότι μέχρι το Μάρτιο του 2013 με αλλεπάλληλες συναντήσεις θα κλείναμε όλες τις εκκρεμότητες και διευκρινήσεις ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι αγρότες και να αρχίσει να εφαρμόζεται  το νέο καθεστώς προαιρετικά μέσα στο 2013 και υποχρεωτικά από 1-1-2014».

Ωστόσο, όπως λένε, «η αδιαφορία και η ολιγωρία παρόλες τις πιέσεις μας ένα ολόκληρο χρόνο και από το ΥΠΑΑΤ αλλά και από το ΥΠΟΙΚ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το αποτέλεσμα; Με πολύ προχειρότητα το ΥΠΟΙΚ στις 2-1-2014 έβγαλε μια ΠΟΛ και μέσα σε δέκα γραμμές χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις (δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιούχοι οαεε κ.α) χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  και με απαράδεκτα κριτήρια 10.000 ευρώ τζίρο ή πάνω από 5.000 ευρώ ενιαία ενίσχυση εντάσσονται  άπαντες υποχρεωτικά στα βιβλία εσόδων εξόδων». Οι Κρητικοί παραγωγοί θεωρούν τη συνάντηση υπό τον Χ.Θεοχάρη ότι ήταν προσχηματική με προαποφασισμένα:   «Θεωρούμε επιτακτική την παρέμβαση σας διότι παρόλο που έστω και ετεροχρονισμένα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 14-1-2014 με το γεν. γραμματέα εσόδων – εξόδων υπηρεσιακούς του ΥΠΟΙΚ  το γεν. γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπους των αγροτών από τους οποίους, η πλειοψηφία τηρούν ήδη βιβλία εσόδων εξόδων μη εκπροσωπώντας κανένα θεσμικό όργανο παρά μόνο τον εαυτό τους δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα και θα λύνονται σταδιακά οι προτάσεις μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι όλα είναι προαποφασισμένα  η συνάντηση έγινε απλά για να γίνει και για να μας ανακοινώσουν προφανώς ότι και οι αγρότες που θα μείνουν εκτός τήρησης βιβλίων θα φορολογούνται με έσοδα μείον έξοδα βάση τιμολογίων και το καθαρό με 13%.Μας δουλεύετε κύριοι…».

Οι προτάσεις των αγροτοσυνδικαλιστών

Οι κ.κ.Τζωρτζάκης και Ντισπυράκης, υπογραμμίζουν ακόμη ότι: «Αν πραγματικά ο στόχος είναι να γίνει εξορθολογισμός της αγοράς να κλείσει η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι η πάταξη των ελληνοποιήσεων κ.α  θα πρέπει να δείτε με σοβαρότητα τις παρακάτω προτάσεις μας που προκύπτουν από την καθημερινότητα της πραγματικής αγροτικής οικονομίας.

Ειδικότερα, λένε ότι:
 1. Ζητούμε το 2014 να λειτουργήσει ως μεταβατικό έτος να αποτελέσει περίοδο προσαρμογής, ούτως ώστε να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για να είναι ενήμερος ο κάθε παραγωγός και να αποφασίσει αν πρέπει να συνεχίσει η όχι να ασκεί την αγροτική δραστηριότητα χωρίς την πίεση των προστίμων του κώδικα.
 2.  Να αυξηθεί  το όριο στις 20.000 ευρώ και στα θερμοκήπια στις 40.000 ευρώ τζίρο ετησίως για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.
3.  Να μην αποτελεί  κριτήριο η ενιαία ενίσχυση για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
4.  Να υπάρχει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους τους αγρότες  λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος που βάλλεται ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες και δεν έχει καθαρό επιχειρηματικό χαρακτήρα.
 5.  Να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ανά έτος και πέραν της τριετίας.
 6.  Να είναι ξεκάθαρο ποιες δαπάνες θα θεωρούνται έξοδα.
 7.  Η κατάθεση των περιοδικών ΦΠΑ να γίνεται κάθε έξι μήνες και όχι κάθε τρεις.
 8.  Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να φορολογούνται βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος.
 9.  Να δίνεται απαλλακτικό από τον ΟΑΕΕ ανεξαρτήτως που είναι η έδρα της εκμετάλλευσης με την επίδειξη της έναρξης και το αποδεικτικό του ΟΓΑ από τον αγρότη.
10. Να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Οπως υποστηρίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης «όλα τα παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ προκύπτουν από την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. Ο τρόπος αντιμετώπισης του αγρότη από το ΥΠΟΙΚ είναι απαράδεκτος πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος είναι η φορολόγηση και μόνο και να επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας  για να πάρει και το ανάλογο μπόνους ο γεν. γραμματέας εσόδων – εξόδων. Οφείλετε ν'΄ανταποκριθείτε και να παρέμβετε άμεσα να μελετήσετε τις προτάσεις μας και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για διασφαλιστεί η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις