Οι εκπρόσωποι συλλόγου αμπελουργών στο Μπορντό καλούν τον Marc Fesneau υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας να αποδεσμεύσει κεφάλαια ανάλογα με την κρίση που πλήττει το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα της Γαλλίας. Τον προσκαλούν να τους επισκεφτεί για να καταλάβει το μέγεθος της συνεχιζόμενης ανθρώπινης καταστροφής.
Τα αιτήματα του Μπορντό έχουν προωθηθεί και μελετηθεί από τον Υπουργό Γεωργίας, ο σύλλογος αμπελουργών της Gironde που παρακολουθεί αυτό το θέμα γίνεται ανυπόμονος και καλεί τον Υπουργό, Marc Fesneau, να κατέβει στον αμπελώνα για να συνειδητοποιήσει τα δεινά που πλήττουν αυτήν τη στιγμή πολλούς αμπελουργούς του Μπορντό. «Στόχος μας είναι να λάβουμε ένα πριμ εκρίζωσης. Αυτό επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στο ηλικιακό όριό τους, όπως εγώ, να αποσυρθούν, οι ηλικιωμένοι που έχουν οφειλές να επιτραπεί να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους. Και όσοι μένουν να εξισορροπήσουν τις αγορές. Θα ωφελήσει όλους», αναφέρει ο Didier Cousiney, εκπρόσωπος συλλόγου αμπελουργών, ο οποίος αρνήθηκε να πάει στη συνάντηση του τομέα του Μπορντό που διοργάνωσε στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός («θα είχα μιλήσει μόνο ένα λεπτό, θα χανόμουν ανάμεσα σε ομιλίες που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της βάσης»).
Συνεχίζοντας έναν ρόλο που έπαιξε πριν από είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κρίσης του Μπορντό, ο αμπελουργός της περιοχής Entre-deux-Mers συμμετέχει ακόμη περισσότερο καθώς επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να πουλήσει τα 24 εκτάρια αμπέλων του. «Δεν πουλάμε αρκετό κρασί για να καλύψουμε τα έξοδά μας, τα δάνειά μας, τους λογαριασμούς μας των τελευταίων μηνών... Μου έχουν μείνει 1.000 εκατόλιτρα στις δεξαμενές. Θα έρθουν ακόμα 2.500 hl... Δεν ντρέπομαι να το πω: ο τραπεζίτης μου μου ζήτησε να μην εκδόσω πολλές επιταγές», εκμυστηρεύεται ο Didier Cousiney, «θα υπάρξει αγρανάπαυση, αν σταματήσω χωρίς να ξεριζώσω».
Κοινωνικά σχέδια
Όλο και πιο ορατά στη θάλασσα των αμπελιών στην Entre-deux-Mers, τα εγκαταλελειμμένα αμπελοτεμάχια μαρτυρούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει για χρόνια το κορυφαίο αμπελουργικό τμήμα στη Γαλλία (110.000 εκτάρια το 2021, συμπεριλαμβανομένων 52.000 εκταρίων στο AOC Bordeaux) . «Ζητάμε από το κράτος ένα κοινωνικό σχέδιο, όπως έκανε για την αυτοκινητοβιομηχανία ή τα χυτήρια», εξηγεί ο Didier Cousiney, ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχουν ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα σε πλεόνασμα στο Μπορντό, πρέπει να εκριζωθούν 10 έως 15.000 εκτάρια με 10.000 €/εκτάριο».
«Κύριε υπουργέ, χρειαζόμαστε επειγόντως 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ για να ξεριζώσουμε τα περιττά αμπέλια στο Μπορντό» συνοψίζει ο Serge Rizzetto, ο οποίος ανησυχεί για τις προθεσμίες που έρχονται: «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2024. Πρέπει να έχουμε επειγόντως λύσεις, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές το 2023. Ακόμη και αν το κράτος χρηματοδοτήσει ή προκαταβάλει μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια». Έχοντας ακούσει άλλους αμπελουργούς να εκτιμούν ότι οι αποδυναμωμένες επιχειρήσεις πρέπει να αφεθούν να εξαφανιστούν μόνες τους («όταν ένας φούρναρης κλείνει το μαγαζί, οι ανταγωνιστές του πουλάνε περισσότερο ψωμί»), προειδοποιεί για τη βαθιά κοινωνική δυσφορία που επηρεάζει τον αμπελώνα του Μπορντό: «Συγγνώμη. Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι υπάρχει μια τιμητική έξοδος. Είναι επείγον, ο κόσμος είναι θυμωμένος».
«Φύγαμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε» προειδοποιεί ο Didier Cousiney, ο οποίος υπέβαλλε ηλεκτρονικό αίτημα για το θέμα (συγκεντρώνοντας 750 υπογραφές στο τέλος της ημέρας στις 14 Σεπτεμβρίου).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις