Στο 3% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ το 2020 ανέρχεται το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία και την δασοκομία.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ήταν στόχος πριν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 άλλαξε τις συνήθειες κατανάλωσης ενέργειας κλείνοντας χώρους εργασίας και αυξάνοντας τον χρόνο που περνούν πολλοί άνθρωποι στο σπίτι. Ενώ ορισμένοι τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές επλήγησαν σοβαρά, άλλοι όπως η γεωργία και η δασοκομία δεν επηρεάστηκαν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, η συνολική κατανάλωση στην ΕΕ ήταν 6% μικρότερη από ό,τι το 2019. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση (+1%) στην ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τη δασοκομία.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με εξαίρεση τη Σουηδία (+1%), όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μειώσεις στη συνολική κατανάλωση ενέργειας το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι πιο έντονοι ρυθμοί μείωσης αναφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο (-14%), την Ισπανία (-11%) και Ιταλία (-9%). Στο άλλο άκρο του εύρους των μειώσεων, τα μικρότερα ποσοστά μεταβολής παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (-1%), την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (και οι δύο -2%).
Σε ότι αφορά στην ενέργεια που καταναλώνεται από τον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, υπήρξαν απότομοι ρυθμοί αύξησης σε ορισμένα κράτη μέλη μεταξύ 2019 και 2020, ιδίως για τη Μάλτα (+10%), την Πορτογαλία (+8%) και την Κροατία (+6%).
Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης σε γεωργία και δασοκομία σημειώθηκαν στο Βέλγιο (-11%), στη Σουηδία (-6%) και στη Ρουμανία (-5%).
Επίσης, το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από τη γεωργία και τη δασοκομία το 2020 ήταν στην Ολλανδία (9%), ακολουθούμενες από την Πολωνία και τη Λετονία (και οι δύο με 6%). Η αξία για τις Κάτω Χώρες αντανακλά τον σημαντικό ρόλο της θερμοκηπικής παραγωγής φρούτων, λαχανικών και κηπευτικών φυτών. Τα μικρότερα μερίδια αναφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Μάλτα (1%).