Αχαΐα: Η φέτα «πετάει» μέχρι και τα 15 ευρώ!
Αχαΐα: Η φέτα «πετάει» μέχρι και τα 15 ευρώ!

Με την φράση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», περιέγραψε την κατάσταση στην αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ο πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρύτων και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς. «Οσο ανεβαίνει το κόστος παραγωγής, τόσο θα ανεβαίνει το κόστος μεταποίησης και η τελική τιμή στον καταναλωτή», είπε, γι’ αυτό και ο ίδιος εισηγήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να στηριχθούν από την κυβέρνηση οι δύο βασικοί κρίκοι της αλυσίδας, δηλ. οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

Ο κ. Σατολιάς δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η τάση στις τιμές λιανικής της φέτας παραμένει ανοδική, αλλά ο ίδιος αδυνατεί να προβλέψει, αν θα δούμε το βασικό τυρί να φτάνει στα επίπεδα των 15 ευρώ το κιλό. Τόνισε όμως ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ήδη ανεβάζουν τις τιμές πάνω από τα 11 ευρώ το κιλό και μέχρι τα Χριστούγεννα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να φτάσει. «Μέχρι εκεί που μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής» είναι η εκτίμηση του κ. Σατολιά, που τόνισε ότι η κατάσταση είναι απρόβλεπτη στην αγορά.

Ο κ. Σατολιάς τόνισε ότι οι πόροι που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για την κτηνοτροφία, πρέπει να διατεθούν άμεσα και στοχευμένα, γιατί βλέπει τον κλάδο να συρρικνώνεται και αυτό θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στα προϊόντα και στην διατροφική επάρκεια της χώρας. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να ανοίξει και ένας ευρύτατος διάλογος για την επόμενη μέρα, για το πώς ο πρωτογενής τομέας της χώρας θα γίνει ανταγωνιστικός σε στρατηγικό επίπεδο.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Ο βασικός μέτοχος της τυροκομικής μονάδας «Καλάβρυτα – Χελμός» Νίκος Καρακίτσος, με δηλώσεις του στην «Π», τόνισε ότι η τιμή διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,40 – 1,45 ευρώ το κιλό φέτος. Παραδέχθηκε ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξήσεις στο κόστος εκτροφής, όμως, ο ίδιος διακρίνει ότι κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά με τις απανωτές ανατιμήσεις.  «Δεν υπάρχει χρονιά που να μην φωνάζουν ή να μην κλαίγονται. Φέτος υπάρχει όντως πρόβλημα που πρέπει να δούμε, αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι παραγωγοί γάλακτος, ότι αν φτάσουμε σε σημείο να πουλάμε όσο θέλουμε, τότε οι καταναλωτές θα μας γυρίσουν την πλάτη και θα καταστραφεί όλη η αλυσίδα του προϊόντος» είπε ο κ. Καρακίτσος που προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση απειλεί να επιστρέψει σαν μπούμερανγκ για όλους. Ο ίδιος είπε ότι βλέπει σημάδια μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά της φέτας, η οποία προς το παρόν εξισορροπείται από την αύξηση του τζίρου και των εξαγωγών, όμως, η κατάσταση κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή, λόγω ελλείψεων στις ποσότητες του προϊόντος.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥN ΣΕ ΤΙΜΗ 1,80 ΕΥΡΩ

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς είχε αναφέρει ότι το αιγοπρόβειο γάλα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από το όριο του 1,70 ευρώ το κιλό, για να μπορεί να αγοράσει φέτα ο καταναλωτής, προτείνοντας ως λύση για το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Ωστόσο επικρίθηκε σφοδρά από τους γαλακτοπαραγωγούς, για προσπάθεια παρέμβασης στην αγορά.

Το τυρί που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι, ήδη κυμαίνεται στα 8,50 – 10,50 ευρώ το κιλό και κάποιοι έμποροι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει συγκράτηση τιμών, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το προϊόν να φτάνει ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό, μέσα στον χειμώνα.

Μεγάλοι παραγωγοί γάλακτος από την περιοχή της Αχαΐας, τονίζουν ότι συμβόλαια σε τιμές κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. «Ακόμη είμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε επίσημες υπογραφές», είπε στην «Π» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, ιδιοκτήτης της φάρμας γαλακτοπαραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος «Μιλιόρα Φαρμ», που επιβεβαιώνει ότι οι χρόνοι που κλείνονται αυτά τα συμβόλαια, έφταναν το πολύ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί υπερβολή να δούμε τη φέτα να πωλείται τον χειμώνα προς 15 ευρώ το κιλό, ακόμα και με τιμή διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 1,80 ευρώ το κιλό. Εκτιμά ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας, το κόστος της πρώτης ύλης θα φτάνει στα 6,30 ευρώ (3,5 κιλά γάλακτος) και μαζί με τα άλλα έξοδα παραγωγής και ένα περιθώριο κέρδους για τους τυροκόμους, οι τιμές θα συγκρατηθούν. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τους τυροκόμους και τους λιανέμπορους να κόψουν και αυτοί ένα μέρος από τα κέρδη τους.

ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ 30%

Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών και του εργοστασίου γάλακτος «Πρώτο» Παναγιώτης Λαλιώτης, κτηνοτρόφος και ο ίδιος στο επάγγελμα, προβλέπει και άλλες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσα στον χειμώνα.  Τόνισε στην «Π» ότι το κοστολόγιο το πρόβειου γάλακτος στον παραγωγό κυμαίνεται πλέον στα 1,65 λεπτά, ενώ το αγελαδινό έφτασε στα 80 λεπτά το κιλό, από τα 42 λεπτά που βρισκόταν πριν την κρίση. Αιτία είναι οι τεράστιες ανατιμήσεις στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος εκτροφής των ζώων.

«Ο παραγωγός πρέπει να έχει ένα ελάχιστο κέρδος 6-7 λεπτά στο κιλό του γάλακτος, για να έχει κίνητρο να παραμείνει στο επάγγελμα», τόνισε ο Παναγιώτης Λαλιώτης, διαφορετικά θα δούμε εικόνες εγκατάλειψης μονάδων εκτροφής, όπως συμβαίνει ήδη στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών. Μάλιστα, προέβλεψε ότι το ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα θα μειωθεί ίσως και 30% μέχρι το 2023, και αυτό θα είναι απόρροια του υψηλού κόστους εκτροφής, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κτηνοτροφίας.  Ο παραγωγός που φεύγει από το χωριό, όσο κι αν φτιάξουν μετά οι συνθήκες δεν επιστρέφει ξανά, τόνισε ο κ. Λαλιώτης, καθώς οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, γιατί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Όσον αφορά στην πορεία της τιμής της φέτας, ο Παναγιώτης Λαλιώτης προέβλεψε ότι τον χειμώνα μάλλον θα την δούμε να πωλείται στο σούπερ μάρκετ προς 12 – 13 ευρώ το κιλό, δηλ. μια ανατίμηση συνολικά έως 100% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. «Εμείς δώσαμε μια αύξηση 50% στις τιμές του παραγωγού και 30% στις τιμές των προϊόντων λιανικής. Στην ουσία συγκρατήσαμε ένα ποσοστό των ανατιμήσεων, γιατί σκοπός του συνεταιρισμού είναι από το κέρδος του εμπόρου να επωφελείται ο παραγωγός και ο καταναλωτής» είπε ο Παναγιώτης Λαλιώτης.

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις