Το σιτάρι εκτινάσσεται κατά 1,5% λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό της Μαύρης Θάλασσας

Εντείνονται οι ανησυχίες για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που επιβραδύνει τις αποστολές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που επιβραδύνει τις αποστολές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεδρίαση καθώς η χαμηλότερη παραγωγή στην Ευρώπη στήριξε τις τιμές ενώ η σόγια κέρδισε 1,8%.

«Οι εξαγωγές της Ουκρανίας εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο της φλυαρίας της αγοράς», δήλωσε ο Tobin Gorey, διευθυντής γεωργικής στρατηγικής στην Commonwealth Bank of Australia. «Το αν ο τρέχων εξαγωγικός διάδρομος θα παραμείνει ανοιχτός μετά τα τέλη Νοεμβρίου εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εστίασης».

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε άνοδο 1,5% στα 8,93 $ το μπουσέλ, στις 0112 GMT. Το καλαμπόκι προσέθεσε 0,5% στα 6,86-3$/4 το μπουσέλ και η σόγια αυξήθηκε 1,7% στα 13,90-1/4 το μπουσέλ.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υποστηρίζουν τις τιμές του σιταριού καθώς η αγορά περιμένει να δει πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο στην έκρηξη που έπληξε τη μοναδική γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε την έκρηξη της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, μια πράξη που χαρακτήρισε τρομοκρατική.

Η έκρηξη το Σάββατο στη γέφυρα πάνω από το Στενό του Κερτς, μια βασική οδός ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Μόσχας στη νότια Ουκρανία, είχε προκαλέσει χαρούμενα μηνύματα από Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά καμία ανάληψη ευθύνης.

Η χαμηλότερη παραγωγή στην Ευρώπη υποστήριξε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού.

Η συγκομιδή αραβοσίτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι επιτόπιες εργασίες επιβεβαιώνουν τις εκτεταμένες ζημιές από την ξηρασία που οι αναλυτές αναμένουν να ωθήσουν την καλλιέργεια ζωοτροφών σε χαμηλό 15 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε την περασμένη Παρασκευή την πρόβλεψή της για την καλλιέργεια καλαμποκιού στην ΕΕ σε 55,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ μαζί με άλλους παρατηρητές προβλέπουν τη χαμηλότερη ποσότητα από το 2007.

Οι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν την καθαρή long θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η έκθεση εβδομαδιαίων δεσμεύσεων των εμπόρων της Επιτροπής Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων έδειξε επίσης ότι οι μη εμπορικοί επενδυτές, μια κατηγορία που περιλαμβάνει αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, μείωσαν την καθαρή αρνητική θέση τους στο σιτάρι CBOT και μείωσαν την καθαρή θετική θέση τους στη σόγια.

Πηγή: Reuters