Μασάζ στους αγρότες, που “ζεσταίνουν τις μηχανές” των τρακτέρ για νέες κινητοποιήσεις, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πέλλα όπου πραγματοποιεί περιοδεία.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε εξαγωγική επιχείρηση. που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και εκεί τον περίμεναν αγρότες που πρόσκεινται στη ΝΔ και οι οποίοι του ζήτησαν να δώσει ο ίδιος εντολή ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «είναι θέμα χρόνου αν δεν λυθούν αυτά τα πρόβληματα να μην υπάρχουν αγρότες. Το κόστος παραγωγής έχει γίνει πολύ ακριβό ενώ έχουμε πάθει και μεγάλες καταστροφές. Έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς, ότι μπορείτε να μας βοηθήσετε. Θέλουμε από το ταμείο κρίσης που έγινε για τον πόλεμο της Ουκρανίας, να ενισχυθούν όλοι οι αγρότες. Έχουμε κάνει συνάντηση για το θέμα με τον κ. Γεωργαντά, το ξέρει, θέλουμε και τη δική σας παρέμβαση να λυθεί αυτή η αδικία».
“Ασχολούμαστε πολύ με τα θέματα του αγροτικού τομέα. Είμαστε εν μέσω μίας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αυτό. Εδώ είμαστε να λύσουμε και άλλες εκκρεμότητες” απάντησε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά σημείωσε "πως πρέπει να γίνει άμεσα μια συζήτηση με τους αγρότες, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις στον κλάδο".
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες διεκδικούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που έχουν θέσει στην πλευρά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ζητούν τη δίκαιη και σε όλους τους αγρότες οικονομική στήριξη για τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από παγετούς και χαλάζι, αλλά και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα αιτούνται περαιτέρω επιχορήγηση στο αγροτικό πετρέλαιο και επιδότηση για τα λιπάσματα οι ανατιμήσεις στα οποία έχουν εκτινάξει τις τιμές προμήθειας στα ύψη.
Επιπλέον ζητούν τη γενικότερη στήριξη και προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κακές εμπορικές πρακτικές, όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφορικά με τα αιτήματα.
«Οι αυξημένες κατά 20% οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα δείχνουν τη δυναμική του»
Οι αυξημένες κατά σχεδόν 20% οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα, δείχνουν τη δυναμική του, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε μονάδα τυποποίησης και εξαγωγής φρούτων, λαχανικών και νωπών αγροτικών προϊόντων στο Ριζό, στην περιοχή της Σκύδρας Πέλλας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο Αφοί ΣΕΞΤΟΥ - ΕΞΦΡΟΥΤ Α.Ε., περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.
«Χαίρομαι πάρα πολύ, που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει, μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων" είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις και αυτό εταιρείες σαν και εσάς το έχετε καταφέρει. Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης- γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια».
Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).
Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις