Ετοιμοι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, να πάρουν μέτρα ώστε να μην ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση και γίνει ανεξέλεγκτη, οικονομικά, είναι οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, προεξάρχοντος του δημάρχου, που κατέχει, θεσμικά, τη θέση του προέδρου της εταιρείας.
Η οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στο ταμείο της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας (Δημοτική Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης) το κομμάτι της άρδευσης συνεχίζεται. Οπως λένε οι πληροφορίες της «ΠτΔ», και τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Ντίνος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας, η ΔΕΥΑ μπαίνει μέσα, από την άρδευση, σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο! Ενώ στο κομμάτι της ύδρευσης όλα πάνε καλά, ενώ η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας είναι καλή σε γενικές γραμμές, έρχεται η άρδευση και δημιουργεί διαρκώς πληγές.
Δύο είναι οι κύριες αιτίες: Πρώτον, ότι πολλοί ποτίζουν παράνομα, δίχως να πληρώνουν το ανάλογο αντίτιμο, και δεύτερον, ότι επίσης πολλοί δεν προσέρχεται να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους και να εγγραφούν στο Μητρών της ΔΕΥΑΑ, με αποτέλεσμα είτε να μην ποτίζουν καθόλου είτε να ποτίζουν «στη ζούλα» και τα βάρη να πέφτουν στην εταιρεία.
Γ. Ντίνος: «Εχουν σαφείς οδηγίες όλοι οι υδρονομείς…»
Καθ’ ύλη αρμόδιος για το θέμα είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος:
«Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω κάτι: η ΔΕΥΑ Αιγίου είναι μία υγιέστατη επιχείρηση. Τα οικονομικά της είναι πολύ καλά. Ομως, είναι αλήθεια ότι η άρδευση δημιουργεί τρύπα στα έσοδα της εταιρείας. Είναι ελλειμματικό το κομμάτι της άρδευσης, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Περίπου 400 με 500.000 ευρώ το χρόνο. Το γενικό πλάνο είναι πολύ καλό, οπότε αν δεν υπήρχε αυτή η τρύπα, τα έσοδα θα ήταν εξαιρετικά.
Το έλλειμμα αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Και γι’ αυτό κάνουμε εκστρατεία για ν’ αλλάξει η νοοτροπία κάποιων. Και μαζί φτιάχνουμε συνεχώς νέες υποδομές στην άρδευση, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα θωρακίσουμε αυτό το τόσο καίριο κομμάτι.
Ο λόγος που υπάρχει κάθε χρόνο έλλειμμα είναι αφενός ότι παρέχουμε ένα φθηνό τιμολόγιο, κατανοώντας τη συγκυρία της εποχής, αφετέρου, και κυρίως, επειδή πολλοί δεν δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους. Είναι μεγάλη γάγγραινα αυτό… Προσπαθούμε να μαζέψουμε την κατάσταση, έχοντας δώσει σαφείς οδηγίες στους υδρονομείς να ελέγχουν διαρκώς τις περιοχές και όπου διαπιστώνουν αδήλωτα, να προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να τα δηλώνουν. Δυο χρόνια έχει η ΔΕΥΑ την άρδευση, άρα δεν μπορούν να φτιάξουν όλα απ’ τη μια μέρα στην άλλη».
Παν. Νικολόπουλος: «Υπάρχει κακή νοοτροπία. Πώς θα ξεφύγουμε και δεν θα πληρώσουμε…».
Ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος τόνισε στην «ΠτΔ»:
«Και στην ύδρευση και στην άρδευση προφανώς υπάρχουν και παράνομες παροχές και κακοπληρωτές, που πάμε να τους εντάξουμε σε μια λογική…
Η άρδευση είναι ένα αντικείμενο που αφορά τα τελευταία χρόνια, που ήρθε στη δικαιοδοσία μας, Η αλήθεια είναι ότι ήρθε με παλιούς κανονισμούς και τιμολόγια περασμένων εποχών, που δεν είναι προσαρμοσμένα σ’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Και βεβαίως με κακές υποδομές, χωρίς καινούργια δίκτυα και με παλιές γεωτρήσεις. Ολο αυτό απαιτεί και μελέτες και δαπάνες, αλλά απαιτεί και την αντίστοιχη υποχρέωση των καταναλωτών να είναι συνεπείς με τους λογαριασμούς τους. Γιατί οι λογαριασμοί είναι ανταποδοτικοί. Οσο, λοιπόν, απ’ τη μια γίνονται και προγραμματίζονται επενδύσεις, αλλά δεν θα υπάρχει η αντίστοιχη είσπραξη, τόσο θα διευρύνεται το έλλειμμα.
Κατά τη γνώμη μου, η λύση είναι η πλήρης και ορθή καταγραφή όλων των αρδευόμενων. Πρέπει ο κόσμος να έρθει στη ΔΕΥΑ να δηλώσει την παροχή, γιατί όσο πιο πολλοί δηλώσουν, η χρέωση θα μοιραστεί ισόποσα και δίκαια, ενώ όσο κρύβονται κάποιοι, φορτώνονται τα βάρη λιγότεροι. Η ΔΕΥΑ εκπονεί μελέτες για βελτίωση των εγκαταστάσεων, αφού κάθε χρόνο βγαίνουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πολύ σημαντικά ποσά και για την άρδευση. Όμως ας μην κρυβόμαστε, είναι πολλοί που δεν έχουν δηλώσεις τις ιδιοκτησίες τους…
Δυστυχώς, υπάρχει κακή νοοτροπία σε αρκετό κόσμο στο θέμα της άρδευσης. Πώς θα ξεφύγουμε και δεν θα πληρώσουμε…
Τα κοστολόγια της άρδευσης είναι πράγματι μεγάλα και πρέπει να το δει ο δήμος αυτό το θέμα».
Γ. Μποδιώτης: «Το νερό της άρδευσης είναι πανάκριβο»
Από μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε ν’ απουσιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης:
«Αν κάποιοι ποτίζουν παράνομα τα χωράφια τους και τις καλλιέργειές τους, δεν το γνωρίζω να σας το πω. Κι εγώ ακούω πως το λένε, αλλά πραγματικά δεν το γνωρίζω. Ομως, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως αρκετοί δεν δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους και τις αφήνουν απότιστες. Και αυτό συμβαίνει γιατί το νερό της άρδευσης είναι πανάκριβο. Και από τη ΔΕΥΑ αλλά και από τον Σελινούντα. Και νομίζω πως περισσότερο είναι του Σελινούντα το ζήτημα, όπου υπάρχει αρδευτικός συνεταιρισμός που διαχειρίζεται το νερό της άρδευσης και λόγω της μεγάλης αύξησης στο ρεύμα, υπήρξε και γενναία αύξηση στην τιμή του νερού και πολλοί δεν δήλωσαν για πότισμα. Της ΔΕΥΑ είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Από τότε, μάλιστα που αυξήθηκαν τα τιμολόγια, πολλοί δεν πήγαν καν να δηλώσουν τα χωράφια τους, επιλέγοντας ότι ήταν ασύμφορο να τα ποτίζουν.
Οπως βλέπετε, κοινός παρονομαστής είναι η ακρίβεια».
Πηγή: pelop.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις