«Η κυβέρνηση πάντα ευνοούσε τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών», δήλωσε στη EURACTIV ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής τροφίμων και γεωργίας, Jeroen Candel.
Στα μέσα Ιουνίου, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% – που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει το 70% – μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για τη νιτρορύπανση, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους ή να κλείσουν εντελώς.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μεταξύ των Ολλανδών γεωργών, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες. «Υπάρχει μεγάλη αναταραχή μεταξύ των αγροτών, επειδή υπάρχει ανασφάλεια σχετικά με την εθνική πολιτική για το άζωτο», δήλωσε στη EURACTIV η Ολλανδή αγρότισσα Iris Bouwers, η οποία στο παρελθόν συμμετείχε σε εργασίες πολιτικής της ΕΕ.
«Έχουμε γεωργικές πολιτικές που εγκλωβίζουν τους αγρότες σε οικολογικά επικίνδυνες πρακτικές», πρόσθεσε η Bouwers.
«Η ώρα για να το κάνουμε αυτό ήταν πριν από δεκαετίες, όταν εγκρίναμε την οδηγία για τα νιτρικά. Σπαταλήσαμε 20 χρόνια ενώ θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να αλλάξουν», δήλωσε στη EURACTIV ο Ariel Brunner της BirdLife Europe.
Το υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων είχε εσωτερικές διαμάχες για το θέμα. Τον Σεπτέμβριο, ο Henk Staghouwer παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως υπουργός Γεωργίας και αντικαταστάθηκε από τον πρώην αναπληρωτή του Piet Adema ως νέος υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων στις 3 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Johan Remkes παρουσίασε στην κυβέρνηση 20 συστάσεις σχετικά με την κρίση του αζώτου.
Ο Remkes διορίστηκε διαμεσολαβητής για να βγει από το αδιέξοδο μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική για το άζωτο. «Συνέστησε να εξαγοραστούν με τη βία οι αγρότες, ιδίως οι μεγαλύτεροι εκπέμποντες κοντά στα σπίτια naturas μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Candel. Ο Remkes πιστεύει ότι οι εκπομπές των 500 έως 600 μεγαλύτερων εκπομπών αζώτου πρέπει να σταματήσουν.
Πηγή: Euroaktiv
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις