Το βασικό χαρακτηριστικό του αυγού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.
Όμως, στη λίστα με τα φθηνότερα βασικά αγαθά που θα διαθέτουν μηνιαίως τα σούπερ μάρκετ γίνεται αναφορά για συγκεκριμένου τύπου αυγά. Τα αυγά κλωβοστοιχίας.
Ο κωδικός που αναγράφεται πάνω στο κέλυφος του αυγού δηλώνει το σύστημα παραγωγής του. Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν την υποχρεωτική αναφορά της μεθόδου παραγωγής ολογράφως στη συσκευασία και με σφραγίδα πάνω στο κέλυφος κάθε αυγού.
Ο αρχικός μονοψήφιος αριθμός αντιστοιχεί στη μέθοδο παραγωγής:
0: βιολογικής γεωργίας
1: Ελευθέρας βοσκής
2: Αχυρώνα
3: Κλωβοστοιχία (παραγωγή σε κλουβί)
Ποια είναι τα αυγά κλωβοστοιχίας;
Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 3 πάνω στο κέλυφος. Τι σημαίνει να ζει μια κότα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία;
Πρόκειται για το 80% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι κότες ζουν σε κλωβούς (κλουβιά), όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, αλλά δεν κινούνται, δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κοιμηθούν.
Ωστόσο οι κλωβοί είναι πλέον καλύτεροι απ’ ό,τι παλιά – σήμερα αντιστοιχούν 750 κ.εκ. για καθεμία κότα.
Ποια είναι τα αυγά αχυρώνα;
Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 2 πάνω στο κέλυφος. Αποτελούν το 10% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι η σύγχρονη μορφή του κοτετσιού, ο χώρος είναι κλειστός, αλλά διαμορφωμένος με στρωμνές και φωλιές. Οι κότες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και να πετάνε. Για κάθε 9 κότες αντιστοιχεί 1 τ.μ.
Τι σημαίνει «ελευθέρας βοσκής»;
Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 1 πάνω στο κέλυφος. Οι κότες ζουν σε αχυρώνα με προκαθορισμένα από τη νομοθεσία ανοίγματα που τους επιτρέπουν να βγαίνουν έξω. Σε κάθε κότα αντιστοιχούν 4 τ.μ., ενώ τα ζώα κινούνται άνετα και βόσκουν έξω.
Ποια αυγά είναι βιολογικά;
Στο κέλυφος η ένδειξη είναι 0. Πρόκειται για τα αυγά που προέρχονται από κότες αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. Είναι πιο ασφαλή για την υγεία, καθώς η τροφή τους προέρχεται από καλλιέργειες καθαρές από φυτοφάρμακα και όχι γενετικά τροποποιημένες. Επιπλέον είναι και νοστιμότερα, καθώς η νοστιμιά του αυγού εξαρτάται άμεσα από την τροφή της κότας.
Ποια είναι η διαφορά του «ημέρας» από το «φρέσκο»;
Ο νόμος θεωρεί έξτρα φρέσκα ή ημέρας τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι από 1 έως 4 μέρες μετά την ημέρα παραγωγής τους και φρέσκα όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες μετά την παραγωγή τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις