Τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2022.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε., καθώς αποτελεί συνήθως το 12% της μηνιαίας παραγωγής της Ε.Ε.
Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας της AHDB για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έδειξαν ότι η παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6% (-1.600 τόνοι) από πέρυσι. Εάν αυτή η τάση συνεχιζόταν τον Ιούνιο, αυτό θα μεταφραζόταν σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ε.Ε. συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Ισπανία (+7%), η Ιρλανδία (+8%) και η Ιταλία (+5%) αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους, ενώ η πολωνική παραγωγή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία για την παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ελλάδα είναι ελλιπή για τον μήνα Ιούνιο, επομένως ασφαλή συμπεράσματα και συγκρίσεις μπορούμε να έχουμε τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η συνολική παραγωγή πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 1% από έτος σε έτος σε περίπου 182.000 τόνους. Η κύρια άνοδος σημειώθηκε στην ιρλανδική παραγωγή, αυξημένη κατά 17% (+4.600 τόνοι) από το 2021 μέχρι το 2022. Το κοπάδι προβάτων αναπαραγωγής της Ιρλανδίας παρουσίασε συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα απογραφής. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης στην Ιταλία (+10%, +1.300 τόνοι) και στην Ισπανία (+1%, +500 τόνοι).
Τα κυριότερα σημεία για τον τομέα του κόκκινου κρέατος στην ΕΕ:
Βοδινό κρέας
- Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6% για το υπόλοιπο του 2022
- Πρόσθετες σφαγές αναμένονται προς το τέλος του έτους λόγω ελλείψεων σε ζωοτροφές και συνεχιζόμενων υψηλών τιμών ζωοτροφών, με πιθανό μικρότερο βάρος σφαγίου
- Η παραγωγή αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2023, εάν η διαθεσιμότητα των ζωοτροφών επανέλθει στα κανονικά επίπεδα
- Οι εξαγωγές βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθούν κατά 1% λόγω της περιορισμένης εγχώριας διαθεσιμότητας και των υψηλών τιμών
- Οι υψηλές τιμές προκαλούν μετατόπιση των εμπορικών εταίρων με αγορές υψηλότερης αξίας να αυξάνονται, ενώ άλλες αγορές συρρικνώνονται
- Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν κατά το υπόλοιπο του 2022, τελειώνοντας το έτος κατά περίπου 25%, λόγω της επαναλειτουργίας των υπηρεσιών τροφίμων και της αυξημένης αύξησης των εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και την Αργεντινή
Χοιρινό
- Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2022
- Οι τιμές των εισροών πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές έως το 2023 και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επίδραση του ASF, θα υπάρξει μια σταθερή μείωση της παραγωγής κατά 0,7% το 2023
- Η εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,9% σε μέσο όρο 32 κιλά κατά κεφαλήν το 2022 και αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για το 2023
- Οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 17% το 2022 και επιπλέον 3% το 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών από την ΕΕ από την Κίνα στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2017/2018
- Οι εισαγωγές της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα πριν από το Brexit, ωστόσο οι συνολικές εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 27% το 2022 και 17% το 2023
Αρνάκι
- Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της χαμηλής εγχώριας προσφοράς έναντι της συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης εντός της ΕΕ
- Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% μέχρι το τέλος του 2022, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών και η έλλειψη διαθεσιμότητας χορτονομής πιθανότατα θα πυροδοτήσουν αυξημένες σφαγές, αν και σε μικρότερο βάρος, ωστόσο η σημαντική μείωση του σμήνος τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες της ΕΕ θα περιορίσει την ανάπτυξη της παραγωγής.
- Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 3% το 2022 και να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο το 2023, λόγω των περιορισμένων εξαγωγικών ευκαιριών που οφείλονται στις υψηλές τιμές της ΕΕ ως αποτέλεσμα της έλλειψης εγχώριας προσφοράς και των συνεχιζόμενων εμπορικών τριβών
- Οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να φτάσουν σε αύξηση 10% το 2022, με επιπλέον 4% να αναμένεται για το 2023