«Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί την ψυχή της γης μας» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγρότισσα, που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός εξήρε την προσφορά της αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία καθώς και ενίσχυση της οικογένειας και της αγροτικής οικονομίας αλλά και στη διαφύλαξη των λαϊκών μας παραδόσεων.
Πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ανοίγονται νέες προοπτικές για την είσοδο των γυναικών στον πρωτογενή τομέα καθώς η γνώση, η μεθοδικότητα, η τόλμη και η ευφυΐα και όχι η μυϊκή δύναμη είναι τα κύρια εργαλεία της δουλειάς.
Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι «ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία».
Τα αγροκτήματα με επικεφαλής γυναίκες αυξάνονται, ανέφερε από τη μεριά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου κατά την ομιλία του συμπληρώνοντας ότι και στη χώρα μας το φαινόμενο μορφωμένες γυναίκες να μετακομίζουν στην ύπαιθρο για να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον πρωτογενή τομέα μεγεθύνεται.
Τέλος είπε ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν «τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».
Η Ελληνίδα αγρότισσα με αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σήμερα από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%. Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.
Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.
Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.
Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι' αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες».
Συζήτηση με τρεις αγρότισσες
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε συζήτηση με τρεις αγρότισσες που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς τομείς αλλά και ηλικιακές ομάδες, με τη συμμετοχή της γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου. Την παλιά γενιά η οποία κράτησε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια (Αννέτα Γεωργουλοπούλου), τη νέα αγρότισσα (Ειρήνη Γιαννάρου) που αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για να ασχοληθεί με τη γη και να γίνει σύγχρονη επαγγελματίας και την αγρότισσα που πλέον εξελίσσεται, μέσω της καινοτομίας, σε επιχειρηματία (Ηλιάνα Μαλίχιν).
«Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες που στο πέρασμα των αιώνων με τον μόχθο και την αγάπη τους βόσκουν τα κοπάδια τους και καλλιεργούν τη γη, παράγοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό μας πλούτο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καλογήρου και επισήμανε ότι «στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων από το ΠΑΑ, το 53,48% είναι γυναίκες».
Κατά την τοποθέτησή της η 71χρονη κτηνοτρόφος, Αννέτα Γεωργουλόπουλου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά στο ξεκίνημά της τη δεκαετία το '50 όταν «δεν υπήρχε ούτε μισθός ούτε ασφάλιση» όπως είπε με την ίδια να δηλώνει ότι «η γυναίκα εκτός από αγρότισσα, είναι και μάνα και θυσιάζει τη ζωή της για τη οικογένειά της».
Η Ηλιάνα Μαλίχιν η οποία είναι Οινοπαραγωγός και ελαιοπαραγωγός στο Ρέθυμνο, αναφέρθηκε στην απόφασή της να φύγει από την Αθήνα και να μεταβεί στην πόλη της Κρήτης όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Η ίδια ζήτησε βοήθεια και στήριξη της πολιτείας προκειμένου περισσότερος νέος κόσμος να μεταβεί από τα αστικά κέντρα στην επαρχία και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, η κ. Ειρήνη Γιαννάρου μελισσοκόμος από την Αστυπάλαια στάθηκε στη βοήθεια που έλαβε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εξελίξει την παραγωγή της σε προϊόντα κυψέλης όπως κεραλοιφές, κηρήθρες κλπ. «Το γεγονός ότι η Αστυπάλαια γίνεται «πράσινο» νησί, θα βοηθήσει στην εξέλιξη του προϊόντος. Θέλουμε λίγη βοήθεια στην προώθηση του προϊόντος και στην κατάρτιση» τόνισε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις