Σχεδόν τριπλάσιες είναι οι τιμές ζάχαρης στη Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που πλήττουν την Ένωση.
Σύμφωνα με τους εμπόρους ζάχαρης αλλά και των ειδικών του κλάδου η καθαρή λευκή ζάχαρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται στη τιμή-ρεκόρ των 1.050 ευρώ ανά τόνο, σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες βρίσκονται περίπου 50%
Αντίθετα οι τιμές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, βρίσκονται περίπου στα μισά αυτής της τιμής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η παραγωγή ζάχαρης θα μειωθεί κατά 6,9% την περίοδο 2022/23 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) σε 15,5 εκατομμύρια τόνους μετά από πτώση της φυτεμένης έκτασης και την έντονη καλοκαιρινή ξηρασία, ενώ η κατανάλωση φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από αυτά τα επίπεδα στο 16,6 εκατομμύρια τόνους.
Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Βιομηχανίας Ζαχαροπλαστικής CAOBISCO, Muriel Korter έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι ««βρισκόμαστε σε κρίση στη αγορά ζάχαρης» και πρόσθεσε ότι «φοβόμαστε πως οι εταιρείες μας και ειδικά οι πολλοί μικρές και μεσαίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα τη δύσκολη επιλογή του αν θα σταματήσουν ή όχι προσωρινά την παραγωγή αυτό το χειμώνα».
Για την παραγωγή ζάχαρης οι βιομηχανίες καταναλώνουν φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου είναι υψηλότερες περίπου κατά 700% από την αρχή του περασμένου έτους.
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ζάχαρης της Γαλλίας Tereos και Cristal Union ξεκίνησαν πιο νωρίς την παραγωγή του 2022, φοβούμενες πιθανούς ενεργειακούς περιορισμούς από την κυβέρνηση το χειμώνα, εάν επιδεινωθεί η έλλειψη φυσικού αερίου.
«Οι τιμές της ζάχαρης στην Ε.Ε. βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό. Τα εργοστάσια ζάχαρης τεύτλων στην Ευρώπη λειτουργούν με φυσικό αέριο και κοιτάζουν πού είναι οι τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εμπόρων (ASSUC), Τζούλιαν Πράις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Ζαχαροπλαστικής (BDSI), η Γερμανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γλυκών και σνακ της ΕΕ, κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητά της ακόμη και έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, πόσο μάλλον των διεθνών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις