Οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για το 2023. Αυτή η συμφωνία καθορίζει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και την ποσόστωση ανά κράτος μέλος για κάθε είδος στη Βαλτική Θάλασσα για το επόμενο έτος.
Η συμφωνία βασίζεται στις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές και στους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή. Επιπλέον, σέβεται τις διατάξεις του πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της αλιείας.
Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει:
- Λόγω της κακής κατάστασης των αποθεμάτων, οι υπουργοί συμφώνησαν σε μείωση -28% του TAC για τη ρέγγα στον Βοθνικό Κόλπο και -4% για τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας. Ομοίως, το TAC για τα αποθέματα παπαλίνας θα είναι επίσης μειωμένο -11%.
- Δεδομένης της έλλειψης βελτίωσης όσον αφορά τα αποθέματα γάδου, το Συμβούλιο συμφώνησε να συνεχίσει την πρακτική του καθορισμού TAC μόνο για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Αυτό θα ισχύει επίσης για τη ρέγγα Δυτικής Βαλτικής και για τον σολομό της κύριας λεκάνης απορροής.
- Λόγω της υγιούς κατάστασης των αποθεμάτων, οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν τις αλιευτικές δυνατότητες κατά 32% και 25% αντίστοιχα για τη ρέγγα και την χωματίδα της Κεντρικής Βαλτικής.
Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού ICCAT 2022
Οι Υπουργοί παρείχαν καθοδήγηση στην Επιτροπή για να προετοιμάσει τη θέση της ΕΕ ενόψει της φετινής ετήσιας συνεδρίασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-21 Νοεμβρίου.
Η ατζέντα της φετινής ετήσιας συνάντησης περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η στρατηγική αξιολόγησης της διαχείρισης του τόνου, τα μέτρα ελέγχου για τον ανατολικό τόνο και ο καθορισμός αλιευτικών ευκαιριών για τους τροπικούς τόνους, τον ξιφία της Μεσογείου και τον ξιφία του Νότιου Ατλαντικού.
Το Συμβούλιο θα συνεχίσει τις εργασίες του σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να εγκρίνει τη θέση της ΕΕ πριν από τη συνεδρίαση.
Κατάσταση της αγοράς στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διατάραξε σημαντικά τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές. Η αβεβαιότητα που ακολούθησε επιδεινώθηκε περαιτέρω από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων και των εισροών αυξήθηκαν σημαντικά.
Παρά το μερικό ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμανιών, τα θετικά αποτελέσματα των λωρίδων αλληλεγγύης και τη συνακόλουθη σχετική μείωση των γενικών τιμών των δημητριακών το καλοκαίρι, οι υπουργοί Γεωργίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον υψηλό βαθμό απρόβλεπτου όσον αφορά τους όγκους πιθανών μελλοντικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία. ως δυνατότητες αποθήκευσης.
Οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων, των δυσμενών καιρικών συνθηκών, του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και των επιπτώσεων των εισαγωγών από την Ουκρανία στις αγορές τους.
Οι Υπουργοί τόνισαν ιδιαίτερα το σημαντικό ζήτημα των προσιτών λιπασμάτων στον αγροτικό τομέα, το οποίο επηρεάζει τόσο τους αγρότες όσο και τους παραγωγούς λιπασμάτων και οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας.
Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία οδήγησε σε μείωση της προσφοράς λιπασμάτων προκαλώντας άνοδο των τιμών. Αυτό επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους αγρότες και θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική συγκομιδή, όχι μόνο στην Ευρώπη. Γι' αυτό συμφωνήσαμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα καθώς και τα τελικά γεωργικά και τρόφιμα θα παραμείνουν οικονομικά προσιτά.
Ως αποτέλεσμα, οι υπουργοί ζήτησαν περαιτέρω μέτρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της κρατικής βοήθειας και της ανάγκης για υψηλότερο ανώτατο όριο. Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι θα δημοσιεύσει ανακοίνωση για τα λιπάσματα.
Γεωργικά ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο
Υπό το πρίσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι υπουργοί Γεωργίας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και εισροών της ΕΕ και τον αντίκτυπό του στην επισιτιστική ασφάλεια.
Οι υπουργοί Γεωργίας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Mercosur και της Αυστραλίας.
Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της βιώσιμης γεωργίας στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ και των παραγωγών του, ενώ τόνισαν επίσης την ανάγκη να διερευνήσει η Επιτροπή τον αντίκτυπο των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τρίτων χωρών στην ΕΕ.
Άλλα θέματα
Οι Υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών κατά την προετοιμασία του πλαισίου της ΕΕ για την παρακολούθηση των δασών και των στρατηγικών σχεδίων.
Επιπλέον, ενημερώθηκαν για την κοινή δήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την εκτροφή άνθρακα που υπέγραψαν οι υπουργοί γεωργίας των χωρών του Ομίλου Visegrad, καθώς και της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.
Οι υπουργοί υποστήριξαν επιπλέον την ανάγκη να τερματιστεί σε ολόκληρη την ΕΕ η συστηματική θανάτωση αρσενικών νεοσσών, καθώς και η σημασία της αντιμετώπισης των περιορισμών συγχρηματοδότησης των φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων.
Συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα χρήσης προϊόντων RENURE (ανακτούμενο άζωτο από κοπριά), ως εναλλακτική λύση στα χημικά λιπάσματα, καθώς και το θέμα της βιολογικής πρωτεϊνικής τροφής από την Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις