Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση φαίνεται πως είναι τον φετινό χειμώνα η Βρετανία, καθώς σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα ένας στους επτά ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο παραλείπει γεύματα ή μένει χωρίς φαγητό κάποιες μέρες της εβδομάδας λόγω της κρίσης στο κόστος διαβίωσης, με τα νούμερα να θυμίζουν μια φτώχεια από τα βικτωριανά χρόνια, όπως γράφει ο Guardian.
Tη δημοσκόπηση διηνήργησε η εταιρεία Opinium και τα στοιχεία της ήρθαν στο φως από το Συνέδριο των Συνδικάτων (ΤUC). Άλλα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς μειώνουν τη θέρμανση, το ζεστό νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω του κόστους διαβίωσης.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 10%, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι ένας στους επτά ανθρώπους παραλείπει γεύματα, αλλά αυτό αυξάνεται σε ένα στους πέντε ανθρώπους σε σχεδόν 50 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα.
Το Birmingham Ladywood είναι η εκλογική περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που μένουν χωρίς φαγητό με ποσοστό 29%, ακολουθεί το Dundee West με 27%, η Γλασκώβη με 24% και η Rhondda με 24%.
Το ποσοστό των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που παραλείπουν γεύματα είναι το ίδιο για άτομα που εργάζονται όσο και για ανέργους στο 14% ενώ περίπου το 44% δηλώνει ότι πρέπει να περικόψει τις δαπάνες για φαγητό.
Το TUC λέει ότι τα ευρήματα σχετικά με το κόστος ζωής είναι μια «καθαρή υπενθύμιση» των πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Καλεί την κυβέρνηση να εμμείνει στα σχέδια των παροχών και των συντάξεων ανάλογα με τον πληθωρισμό, την αύξηση των αμοιβών του δημόσιου τομέα ανάλογα με τον πληθωρισμό και την αύξηση του κατώτατου μισθού στις 15 λίρες την ώρα το συντομότερο δυνατό.
Η Frances O'Grady, η γενική γραμματέας του TUC, δήλωσε: «Αυτή η δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως το κόστος διαβίωσης στη Βρετανία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Οι λογαριασμοί τροφίμων και ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά οι πραγματικοί μισθοί πέφτουν κατακόρυφα.
«Αν δεν αυξάνουμε τους μισθούς μας σε ολόκληρη την οικονομία –και διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις θα γίνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό– κινδυνεύουμε να κατευθυνθούμε προς τα επίπεδα της βικτωριανής φτώχειας.
«Οι Τόρις θα πρέπει να συνεργαστούν με συνδικάτα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν αυτή την κρίση. Αλλά θέλουν να κάνουν πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να κερδίσουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες».
Η έρευνα έγινε σε 10.000 ενήλικες από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου – δύο εβδομάδες πριν η Liz Truss πάρει πίσω αρκετά σημεία του μίνι προϋπολογισμού της και «ξηλώσει» τον ΥΠΟΙΚ, Kwasi Kwarteng. Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση για την κυβέρνηση από τότε.
Μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση προβλέπει το κόμμα των Εργατικών να κερδίζει 411 έδρες. Το Συντηρητικό Κόμμα να χάνει 219 έδρες για να καταλήξουν στις 137, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις 39 έδρες και το SNP στις 37.
Ποσοστά
- Εργατικοί 43%
- Συντηρητικοί 28%
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13%
- Πράσινοι 7%
- SNP 4%.