Λιγότερα στρέμματα αλλά εξαιρετικής ποιότητας σε σχέση με την περασμένη χρόνια, είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στην καπνοκαλλιέργεια της Ροδόπης.
Ο καλός καιρός καθώς και η εμπειρία των καπνοπαραγωγών απέδωσε καρπούς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών, Εσάτ Χουσεϊν. «Δεν είχαμε μπόρες και καταστροφές. Ο παραγωγός παρακολουθεί από κοντά και ποτίζει όσο χρειάζεται. Οπότε η ποιότητα είναι εξαιρετική. Ήδη, εκπρόσωποι μεταποιητικών εταιρειών γυρίζουν από χωριό σε χωριό κι αναγνωρίζουν το καλό ποιοτικό προϊόν» δήλωσε στην ΕΡΤ.
5000 στρέμματα λιγότερα λόγω φυγής των καπνοκαλλιεργητών
Πολλοί από τους καπνοκαλλιεργητές έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια μαζί και τον τόπο τους αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό με αποτέλεσμα φέτος να καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα λιγότερα. Πέρσι είχαν παραχθεί 6,5 εκατομμύρια κιλά, με τις εκτιμήσεις φέτος να κατεβάζουν την παραγωγή στα 5,8 εκατ. κιλά. «Αγαπούν τη δουλειά, ξέρουν τη δουλειά, αλλά με τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Το δημογραφικό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα με τον κ. Χουσεϊν να υπογραμμίζει πως «κάτω από 50 ετών ελάχιστους παραγωγούς θα εντοπίσει κανείς στα χωράφια της περιοχής. Ο πληθυσμός είναι γηρασμένος, κάθε χρόνο λιγοστεύουν, φεύγουν οι νέοι».
Μένει στα χωράφια παραγωγή λόγω έλλειψης εργατικών χεριών
Η έλλειψη εργατών γης αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα καθώς οι λιγοστοί Βούλγαροι εργάτες που πέρασαν από το Τελωνείο του Προμαχώνα δεν κάλυψαν – ούτε καλύπτουν την ζήτηση με αποτέλεσμα πολύ παραγωγή να μένει στο χωράφι. «Μερικά καπνά θα μείνουν στα χωράφια σίγουρα» προβλέπει ο κ. Χουσεϊν παίρνοντας τα μηνύματα της γύρω περιοχής. Αυτή τη στιγμή το 90% των «δεύτερων χεριών έχει τελειώσει και περνούν στο «τρίτο χέρι» με την αγωνία για τις τιμές από την πλευρά των παραγωγών να μεγαλώνει. Πέρσι είχαν πουλήσει 4,62 και πρόπερσι 5,10 ευρώ το κιλό.
Πρώτος σε παραγωγή καπνού ο δήμος Αρριανών
Τα «σκήπτρα» στην παραγωγή εξακολουθεί να τα διατηρεί ο δήμος Αρριανών όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 30.000 στρέμματα, στο δήμο Ιάσμου 5.000 και στο δήμο Κομοτηνής λιγότερα στρέμματα. «Πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει το πρόβλημα. Είναι ένα προϊόν που εξάγεται έχει όφελος η πατρίδα μας, ας το στηρίξουν. Μειώθηκαν οι επιδοτήσεις, κάποιοι τις έχασαν τελείως λόγω μειωμένης παραγωγής. Η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να βοηθήσει. Πληροφορούμαστε ότι κάτι αντίστοιχο έκανε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας» δηλώνει ο γνωστοποιώντας για μια ακόμη φορά το αίτημα των καπνο-καλλιεργητών: «Στρεμματική ενίσχυση ή ενίσχυση στην τιμή του κιλού» καταλήγοντας με τη σημείωση: «Εμείς πάντοτε λέμε την αλήθεια. Πάντα τονίζουμε την σημασία της ποιότητας. Έχουν αλλάξει πολλά, οπότε ας είναι σταθερή η ποιότητα».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις