Οι αγορές όντως τιμολογούν περισσότερους κινδύνους, αλλά οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί όσο θα περίμενε κανείς σε περίπτωση διακοπής της συμφωνίας.
Οι τιμές αναφοράς Mintec [MBP] για την άλεση σίτου 11% DDP Ρουέν FR εκτιμήθηκαν σε 334,00 €/mt, μειωμένες κατά 5% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του σιταριού κινήθηκαν χαμηλότερα την εβδομάδα, οι παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν ότι επρόκειτο για μια προσωρινή πτώση καθώς οι τιμές του σιταριού συνεχίζουν να υποστηρίζονται από ανησυχίες για τη συνέχεια της συμφωνίας για το διάδρομο σιτηρών λόγω των συγκρούσεων που έχουν κλιμακωθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η επέκταση του διαδρόμου εξαγωγών θα επηρεάσει σημαντικά τη διαθέσιμη προσφορά σίτου παγκοσμίως.
Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου στη Μόσχα για να συζητήσουν την επέκταση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών. Η συμφωνία είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν θα παραταθεί.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η συμφωνία δεν διευκολύνει την ικανότητά της να εξάγει και ζήτησε να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις στις πληρωμές, την ασφάλιση και την επιμελητεία.
Μια πηγή της Mintec σημείωσε: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποια πλευρά θα καταλήξει [η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών]. Όσον αφορά τις προβλέψεις, πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Οι αγορές όντως τιμολογούν περισσότερους κινδύνους, αλλά οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί όσο θα περίμενε κανείς σε περίπτωση διακοπής της συμφωνίας.
Από την πλευρά της Ρωσίας, εξαρτάται επίσης από το επίπεδο των αποθεματικών που έχουν στις κεντρικές τους τράπεζες που υποστηρίζουν το ρούβλι. Εάν δεν έχουν αποστολές από τη Μαύρη Θάλασσα, αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ρούβλι και ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρόκειται να το θέλει αυτό. Πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο».
Μια άλλη πηγή της Mintec πρόσθεσε κάποιες σκέψεις: «Εάν σταματήσει η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών, θα υπάρξει παγκόσμια αντίδραση, θα υπάρξει διεθνής οργή, η κατηγορία θα είναι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν παρακρατεί φαγητό από τους φτωχότερους σε όλο τον κόσμο που το χρειάζονται απεγνωσμένα». .
Σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Σιτηρών, οι εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας έφτασαν τους 8,09 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (στις 21 Οκτωβρίου), με 363 πλοία να εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια, εκ των οποίων το 34% ήταν αποστολές σιταριού και το 50% αποστολές καλαμποκιού.
Σύμφωνα με πηγές, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας πλησιάζουν τα προπολεμικά τους επίπεδα, μόλις 2,4% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, παρά το κλείσιμο πολλών ουκρανικών λιμανιών.
Σύμφωνα με πηγή της Mintec, «η ουρά για τις εξερχόμενες επιθεωρήσεις μεγαλώνει, αλλά τουλάχιστον εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποστείλουν».