Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων την ερχόμενη εβδομάδα, στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου, θα συμμετάσχουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με τους Ηρακλειώτες να βάζουν ζήτημα κόστους παραγωγής ως το πιο βασικό τους αίτημα και τους Χανιώτες να προτάσσουν την ανάγκη ριζικής αλλαγής του συστήματος δακοκτονίας, αφού έχουν πάθει πολύ μεγαλύτερες ζημιές, σε σχέση με άλλες περιοχές του νησιού.
Ο λόγος για τους αγροτικούς συλλόγους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία και εξέδωσε σήμερα, σχετικό κάλεσμα, προς όλα της τα μέλη από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:
«Δίνουμε την μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους.
Έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις.
Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.
Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος.
Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης.
Τίποτε δεν θα αλλάξει μένοντας θεατές, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές παίρνοντας την ζωή μας στα χέρια μας.
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοεμβρίου με πολύμορφη συμμετοχή και διακριτή παρουσία στις οποίες θα διατρανώσουμε την θέληση μας, διεκδικώντας:
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες.
Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.
Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις τώρα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς τις παραγωγές μας.
Παλεύουμε με όλο τον λαό για δημόσια δωρεάν υγεία και συντάξεις αξιοπρέπειας, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας και πτυχία για να βρουν δουλειά και όχι διαβατήρια για την ανεργία ή το εξωτερικό.
Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Πολλά μας υπόσχονται, μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη στις εκλογές, και μετά μας «τσεκουρώνουν». Μην έχετε αυταπάτες ότι θα έρθει κάποιος «σωτήρας» να μας σώσει και μην επιτρέπετε να αποφασίζουν άλλοι για την ζωή σας.
Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου! Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Δυναμώνουμε τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).
Θα νικήσουμε!».
Τα αιτήματα κατά νομό στην Κρήτη
Όπως ξεκαθαρίζουν στο neakriti.gr οι πρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, η συμμετοχή των αγροτών ανά την Ελλάδα γίνεται με ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο.
Όμως, κάθε νομός, προβάλλει στην "πρώτη θέση" και τα ζητήματα εκείνα που τον ταλανίζουν περισσότερο. Έτσι, ο νομός Χανίων βάζει πρώτο θέμα την ανάγκη ριζικής αλλαγής του συστήματος δακοκτονίας. "Εμείς έχουμε ιδιαίτερα στην ποικιλία Τσουνάτη σε ορεινές περιοχές, πάθει μεγάλες ζημιές. Μας λένε οι ελαιοπαραγωγοί ότι η δακτοκτονία δεν έγινε σωστά. Λίγο καλύτερη λόγω βεντέμας είναι η κατάσταση στην κορωνέικη ελιά", τονίζει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Ο Μανόλης Καρκαβάτσος από την πλευρά του, δίνει βάρος στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από τους συλλόγους τους, οι τόποι προσυγκέντρωσης και όλες οι λεπτομέρειες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μαζί με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που κατεβαίνουν για να καταγγείλλουν την ακρίβεια και να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις