Χάνουν την αξία τους τα χωράφια σε όλη τη χώρα
Χάνουν την αξία τους τα χωράφια σε όλη τη χώρα

Ανησυχητικά συμπεράσματα για μεγάλη κρίση στην αγροτική οικονομία και ταυτόχρονα εγκατάλειψη της γης προκύπτουν αβίαστα μέσα από τα στοιχεία, που αποκάλυψε στο neakriti.gr, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου-Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη. Συγκεκριμένα, την ώρα που σε άλλες περιφέρειες της χώρας η αξία της αγροτικής γης αυξάνεται σε σχέση με το παρελθόν, στην Κρήτη οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία!

Οι τιμές της αγροτικής γης κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ανά στρέμμα στις ορεινές περιοχές και φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ στην περιοχή της Μεσαράς, όπου λόγω των θερμοκηπίων η αγροτική γη έχει υψηλότερη πάντοτε αξία.

«Αν το κράτος δε στηρίξει τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, δε βλέπω να υπάρχει μέλλον», λέει χαρακτηριστικά η Χαρά Αρχοντουλάκη.

Πάντως, η ίδια τονίζει πως το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες από νέους αγρότες στην Κρήτη. Εκτός όμως των άλλων προβλημάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη των εργατικών χεριών, που είναι ένα γενικότερο πρόβλημα σε όλους τους τομείς της οικονομίας του τόπου.

Σύμφωνα με την ίδια, σημαντικά αρνητικό ρόλο έχει παίξει η μείωση των επιδοτήσεων στους αγρότες.

«Οι επιδοτήσεις βοηθούν την παραμονή στην ύπαιθρο. Θα πρέπει το κράτος να βρει τρόπους επιδοτήσεων στο μέλλον, αλλιώς η εγκατάλειψη θα είναι αναπόφευκτη», όπως χαρακτηριστικά μας είπε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου-Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη.

Η καλύτερη εποχή για τις αγοραπωλησίες στην Κρήτη στον τομέα της αγροτικής γης, σύμφωνα με την κ. Αρχοντουλάκη, ήταν η δεκαετία του 2000, μέχρι που άρχισε η οικονομική κρίση. Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται μετά το 2007-2008 και το “πάγωμα” στην αγροτική γη ήρθε για τα καλά από το 2010 και πέρα. Καλή ήταν όμως ως προς το αγοραστικό ενδιαφέρον της αγροτικής γης και η δεκαετία του ’90 σε ό,τι αφορά την Κρήτη.

«Ακριβότερα τα χέρσα»

Από 2.500 έως 3.000 ευρώ πωλούνται στην Ανατολική Μεσαρά τα χωράφια σήμερα που αποτελούνται από ελιές, αλλά εκεί “σώζει” την κατάσταση ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει λίγο νερό και η περιοχή έχει πολλές γεωτρήσεις. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή πωλούνται ακριβότερα τα χέρσα χωράφια. Δηλαδή, χωράφια τα οποία δεν έχουν μέσα καμία καλλιέργεια.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων και αγρότης με μεγάλες ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή Μανούσος Στεφανάκης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι, αν δεν ολοκληρωθεί επιτέλους το φράγμα της Πλακιώτισσας και εγκαταλειφθεί ως έργο, δε θα είναι πολύ μακριά και ο καιρός που ο κόσμος θα εγκαταλείψει και τη γη του. Κάτι βέβαια που συμβαίνει ήδη στις περιοχές εκείνες που δεν έχουν νερό, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Τα χέρσα χωράφια πωλούνται ακριβότερα, διότι είναι πολλοί που βάζουν είτε καρότα, είτε πατάτες κ.λπ. και αναζητούν τέτοια χωράφια. Πολλοί μάλιστα που ασχολούνται επαγγελματικά με κάποια καλλιέργεια αγοράζουν λιόφυτα και τα εκριζώνουν για τον σκοπό αυτό. Επειδή εμείς έχουμε λίγο νερό, είναι καλύτερα τα πράγματα. Σε άλλες περιοχές όμως δεν πωλείται τίποτα, διότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη και δεν υπάρχει και άνθρωπος για να καλλιεργήσει τη γη»…

Πόσο πωλούνται τα χωράφια στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο μεταξύ, τις τρέχουσες τιμές πώλησης για τα χωράφια σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates. Έτσι για παράδειγμα στην Αρκαδία οι τιμές πώλησης χωραφιών έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε σχέση με το 2008, ενώ η ζήτηση έχει ενισχυθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια από αλλοδαπούς επιχειρηματίες. Στα ποτιστικά αγροτεμάχια, οι τιμές είναι υψηλότερες στην Τεγέα, καθώς αγγίζουν τις 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ πιο φθηνές είναι οι τιμές στο Λεβίδι, όπου κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ το στρέμμα.

Τα αγροτεμάχια με ελιές 25-30 ετών αγγίζουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ παρόμοιες τιμές πώλησης καταγράφονται στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.

Στην Κόρινθο, οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα. Οι τιμές για αγροτεμάχια ποτιστικά κοντά στη θάλασσα κυμαίνονται από 7.000 έως 10.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τις ελιές κινούνται στα επίπεδα των 2.000-2.500 ευρώ/στρέμμα αν βρίσκονται σε πλαγιά μακριά από τη θάλασσα. Ωστόσο, οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2008.

Στην Αργολίδα δεν υπάρχει μεγάλος κλήρος μονοκόμματος και οι υψηλότερες τιμές ποτιστικών αγροτεμαχίων καταγράφονται στις περιοχές Σταφιδάκι, Ελληνικό και Κεφαλάρι. Στον θεσσαλικό κάμπο, και συγκεκριμένα στη Λάρισα και στην επαρχία Τυρνάβου (Φαλάνη και Αμπελώνα), οι τιμές πώλησης ποτιστικών αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα νεόφυτα περιβόλια κινούνται στα επίπεδα των 5.000 ευρώ το στρέμμα και αυτά ηλικίας 10-12 ετών υποχωρούν στα 3.000 ευρώ/στρέμμα. Υποχώρηση κατά 30% καταγράφουν και οι τιμές στη Ναυπακτία και στη Δυτική Φωκίδα συγκριτικά με το 2008. Στα Γιαννιτσά, οι τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2008, ενώ για το μέλλον αναμένεται σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις.

Οι τιμές πώλησης αγροτικής γης κοντά στη Θράκη κινούνται ανοδικά κατά 5% σε σχέση με το 2008. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης για χέρσα χωράφια, γεμάτα πέτρες και αγριόχορτα (μπαΐρια), κυμαίνονται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια (πεζούλες)-μικρές οριζόντιες επιφάνειες εδάφους οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ το στρέμμα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις