Η νέα τάση που προωθείται ως ασπίδα στη γεωργία.
Η αγροδασοκομία, που είναι γνωστή από τους προγόνους μας, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ ως η σημαντικότερη γεωργική καινοτομία στην ΕΕ τον 21ο αιώνα. Στην Πολωνία, αυτή η τάση είναι ήδη αισθητή, και κερδίζει σιγά σιγά έδαφος μεταξύ των αγροτών της χώρας.
«Πρόκειται για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία προϋποθέσεων για να αντέξει η γεωργία στην κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου και για την προστασία του νερού. Φυτεύοντας δέντρα, μειώνουμε την επίδραση του ανέμου, προστατεύουμε το έδαφος από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία και δημιουργούμε βιοποικιλότητα. Προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό να εισχωρεί καλύτερα στο έδαφος», δηλώνει ο ειδικός στην αγροδασοκομία, Marcin Wójcik.
Η άποψη που επικρατεί είναι πως η αύξηση της δενδοφυτείας θα μειώσει την αγροτική παραγωγή. Ωστόσο οι ειδικοί και ορισμένοι αγρότες λένε ότι δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο παραγωγός, Andrzej Majerski, συνδυάζει την κτηνοτροφία με έναν οπωρώνα.
«Πρώτα απ 'όλα, οι αγελάδες έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, κατά την ζεστή και καλοκαιρινή περίοδο, έχουν μια σκιά. Το γρασίδι αναπτύσσεται καλύτερα στον οπωρώνα και οι αγελάδες είναι οικολογικά χλοοκοπτικά για τον οπωρώνα. Δεν χρειάζεται να κουρεύουμε, και επίσης παρέχουν λίπασμα. Έτσι, όλα λειτουργούν ταυτόχρονα μαζί - οι αγελάδες παράγουν λίπασμα, βόσκουν στο περιβόλι, οι μηλιές αναπτύσσονται σε καλύτερες συνθήκες και εμείς έχουμε επιπλέον εισόδημα», λέει στο euronews..
Εκπρόσωποι της υπηρεσίας Κρατικών Δασικών Εκτάσεων υποστηρίζουν επίσης την πρωτοβουλία αγροδασοκομίας, προσφέροντας βοήθεια σε όσους αγρότες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Ο υπεύθυνος τύπου της υπηρεσίας Κρατικών Δασών της Πολωνίας, Rafal Zubkowicz, εξηγεί: «Προσφέροντας αυτά τα δέντρα σε όσους θα κατευθυνθούν προς τη αγροδασοκομία, πιθανότατα θα θέλαμε να προωθήσουμε τα γηγενή δέντρα. Αυτά τα δέντρα θα είναι ο πυλώνας της ποικιλομορφίας, θα ευνοήσουν την εμφάνιση πουλιών και εντόμων, ενός ολοκληρωμένου συμπλέγματος ζωντανής φύσης».
Η δημοσιογράφος του euronews, Μαγκνταλένα Τσοντοουίκ από την Πολωνία, μεταδίδει: «Η αγροδασοκομία είναι μια χρονοβόρα πρωτοβουλία και τα οφέλη της δεν θα γίνουν άμεσα αισθητά. Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή η κρίσιμη οικολογικά καινοτομία θα ριζώσει στην αγροτική κοινότητα».
Πηγή: Euronews