Τευτλοκαλλιέργεια: Ποιο είναι το παράδειγμα των  Ισπανών
Τευτλοκαλλιέργειεα:Ποιο ειναι το παράδειγμα των ισπανών

Στην Ισπανία επενδύουν στα τεύτλα σε αντίθεση με την Ελλάδα που τα έχει ξεγράψει.

Συγκεκριμένα ο συνεταιρισμός ACOR ξεκίνησε μια νέα καμπάνια για τα τεύτλα που προβλέπει ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για τα μέλη του, 60 ευρώ ανά τόνο, για να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους και να ανταμείψει τη δέσμευση των μελών του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος της ACOR, Jesús Posadas, επανέλαβε τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσει να αυξάνει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών σε αυτήν την εκστρατεία, εάν το επιτρέπει το κόστος παραγωγής.

«Ό,τι μπορεί να γίνει για να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή θα γίνει. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι η τιμή, αλλά μάλλον ότι ο τευτλοπαραγωγός ξέρει ότι αυτή η εκστρατεία και η επόμενη η καλλιέργεια θα είναι κερδοφόρα», είπε.

Ανάλογα με την εξέλιξη της εκστρατείας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να ανακοινώσει νέες αυξήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Γνωρίζουμε το κόστος μας και γνωρίζουμε την κερδοφορία μας. Δίνουμε στον αγρότη όσο το δυνατόν περισσότερα, εγγυόμαστε πάντα κάποια ελάχιστα και ρευστοποιούμε κάποια μέγιστα όπως αποδεικνύουμε με όλες τις καλλιέργειές μας. Άλλοι μιλούν για μέγιστα και ρευστοποιούν ελάχιστα», τόνισε.

Η υποδοχή στο εργοστάσιο του Olmedo ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει 60 ημέρες. Αυτές τις πρώτες μέρες της εκστρατείας, το εργοστάσιο βρίσκεται ήδη σε ρυθμό λείανσης 11.000 τόνων την ημέρα με πλούτο κοντά στο 17% και έκπτωση 6%.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις ευνόησαν τη βελτίωση των αναμενόμενων αποδόσεων σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Μελλοντική επένδυση

Η έναρξη της εκστρατείας σήμανε επίσης τα εγκαίνια του νέου συστήματος υποδοχής τεύτλων Punto 0 που μεταφέρει τη ρίζα στο εσωτερικό του φυτού μέσω ιμάντων αντί καναλιών πεπιεσμένου νερού όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η επένδυση, άνω των 7 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει την καλύτερη χρήση των τεύτλων, τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας εκφόρτωσης και αποθήκευσης και, ως εκ τούτου, τη μείωση του κόστους. Η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε 8% (θερμική), 15% (ηλεκτρική) και 23% (υδροηλεκτρική).

Για αυτήν την εκστρατεία 2022-23, ο Συνεταιρισμός συνήψε συμβάσεις 7.000 εκταρίων σε ένα πλαίσιο πριν από την έναρξη ισχύος του νέου PAC 2023-27, ο οποίος εξετάζει και πάλι τη βοήθεια που σχετίζεται με την αμειψισπορά τεύτλων και ανταμοιβές. Σε ολόκληρη τη βόρεια ζώνη η καλλιέργεια καταλαμβάνει 16.900 στρέμματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές

Στην εκστρατεία αυτή ο Συνεταιρισμός έχει εντάξει 132 νέους εργαζόμενους, το 33% του συνόλου των εργαζομένων που συμμετέχουν στην εκστρατεία που θα διαρκέσει τους επόμενους δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το προσωπικό της μονάδας άλεσης αποτελείται από σχεδόν 400 άτομα.

Σχεδόν όλες αυτές οι νέες προσλήψεις έχουν επισημοποιηθεί με την ασυνεχή μόνιμη μέθοδο. Συνεχίζοντας την πολιτική σταθερής απασχόλησης και προσλήψεων αορίστου χρόνου που έχει αναλάβει ο Συνεταιρισμός από το 2019, μέχρι στιγμής φέτος, η ACOR έχει μετατρέψει 29 συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης σε αορίστου χρόνου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις