Η πραγματικότητά για τους Εργάτες Γης

Αρνούνται όμως πεισματικά να πράξουν τα δέοντα για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκη για το ζήτημα της ελλείψεως εργατών γης, αναφέρουμε τα παρακάτω

-Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνης ενημέρωσε ορθά τον Δήμαρχο Ιεράπετρας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

-Ουδέποτε προσδώσαμε ως Σύλλογος ευθύνες σε φορείς και υπηρεσίες παραπάνω από ότι αναλογεί στον καθέναν ξεχωριστά.

-Ουδέποτε όμως αποκρύψαμε ότι υπάρχουν ευθύνες σε φορείς και υπηρεσίες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή.

-Και συγκεκριμένα:

1)Ευθύνη των αγροτικών φορέων.

Στην προηγούμενη διαβούλευση (Οκτώβριο 2020) για τις ανάγκες μετάκλησης ΠΤΧ την διετία 2021-2022, δεν υπήρχε η απαιτούμενη συμμετοχή από πλήθος αγροτικών φορέων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ΜΗΝ εγκριθούν 1.500 θέσεις εργατών γης για τον νόμο Λασιθίου, όπως ζητήσαμε ως Σύλλογος. Έτσι θα κερδίζαμε πολύτιμο χρόνο για την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο 2022 υπήρχαν ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τον νόμο Λασιθίου, ενώ οι επόμενες νέες 750 θέσεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ την 26/8/2022.

2)Ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Καταρχάς θέλαμε και εμείς να ευχαριστήσουμε θερμά την προϊσταμένη  στο Τμήμα Αλλοδαπών Ν. Λασιθίου κ. Βδογκάκη. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχοντας μόνο 4 υπαλλήλους στην διάθεση της Υπηρεσίας, κατορθώνει έως σήμερα να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Παρόλο όμως των αλλεπάλληλων αιτημάτων μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να μεριμνήσει έγκαιρα για την συντόμευση των διαδικασιών, αυτό τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η προτάσεις μας, είτε για προσωρινή αναδιάταξη των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, είτε για αποστολή των εκκρεμών φακέλων σε άλλους νομούς (με στόχο την αποσυμφόρηση του Ν. Λασιθίου) δεν έτυχαν θετικής ανταπόκρισης. Να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Κρήτης, η υπηρεσία απασχολεί 47 υπαλλήλους σε όλη την Κρήτη εκ των οποίων μόνο 5 για τον νομό Λασιθίου.

Και επειδή όντως μόνο οι αριθμοί αποδεικνύουν το αποτέλεσμα σας αναφέρουμε ότι, από 4/5/2022 στα γραφεία του Συλλόγου μας έχουν συνταχθεί και κατατεθεί στο Τμήμα Αλλοδαπών Λασιθίου 474 φάκελοι εργατών γης. Από αυτούς,308 φάκελοι έχουν πάρει έγκριση για αποστολή προς τις πρεσβείες. Σημειωτέο δε είναι ότι η τελευταία έγκριση (για αποστολή υπόθεσης προς την πρεσβεία) καταγράφεται σε φάκελο όπου κατατέθηκε στο τμήμα Αλλοδαπών νόμου Λασιθίου στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Δηλαδή συνολικά 50 μέρες μετά την κατάθεση. Επιπλέον θυμίζουμε την δήλωση από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κρήτης κ. Μυρωνάκη ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης υπόθεσης στον Ν. Ηρακλείου είναι μόλις 15 μέρες.

3) Ευθύνη των Ελληνικών Πρεσβειών

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση έχουν οι Ελληνικές πρεσβείες στις κύριες χώρες όπου υπάρχει ενδιαφέρον για εργάτες γης. Έως σήμερα, 308 φακέλους( που έχουν εγκριθεί από το Τμήμα αλλοδαπών Ν. Λασιθίου), έχουν αποσταλεί στις Ελληνικές Πρεσβείες, με έξοδα αποστολής των αγροτών (!) με την ελπίδα να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών απευθύνεται στις Ελ. Πρεσβείες του Πακιστάν και Ινδίας (όπου εξυπηρετεί και τις υποθέσεις από Μπαγκλαντές). Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες εργοδότες και οι εργάτες γης δίνουν καθημερινά αγώνα για τα κλείσουν ραντεβού λήψης βιομετρικών, χωρίς όμωςανταπόκριση καθώς δεν γίνεται δεκτό κανένα νέο αίτημα. Προκλητική δε είναι η λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμας για ορισμό ραντεβού, του Υπουργείου Εξωτερικών( //appointment.mfa.gr/en/reservations/aero/pakistan-grcon-isl/)  . Αυτό που παρουσιάζεταιείναι ΜΗ διαθεσιμότητα έως τονΦεβρουάριο 2023 ενώ στην συνέχεια δεν υπάρχει πεδίο για αλλαγή επιλογή. Συγχρόνως, εκδίδονται ορισμένες αποφάσεις απόρριψης των ενδιαφερομένων εργατών γης με αόριστη αιτιολογία.

Για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας και το σύνολο των διπλωματικών συνεργατών του. Αρνούνται όμως πεισματικά να πράξουν τα δέοντα για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.

Συμπέρασμα:

α) Σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2022, οι ανάγκες σε εργάτες γης αυξάνονται καθημερινά , τα κηπευτικά προϊόντα υποβαθμίζονται ποιοτικά λόγω μη έγκαιρων καλλιεργητικών εργασιών και η ελαιοσυγκομιδή είναι αβέβαιο σε τι ποσοστό θα ολοκληρωθεί.

β)Από τους 474 φακέλους που έχει παραλάβει το τμήμα Αλλοδαπών Ν. Λασιθίου, έχουν εξεταστεί και εν τέλη πάρει VISA εργασίας από τις Ελληνικές Πρεσβείες, μόνο 84 νέοι εργάτες γης.

γ) ΝΑΙ, για όλα τα παραπάνω αναμφισβήτητα υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις υπηρεσίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό, όχι για πράγματα που κάνουν, αλλά ΜΟΝΟ για αυτά που δεν κάνουν ή που αρνούνται να κάνουν.

δ) Και βέβαια δεν είναι αποδεκτή καμία ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΊΑ στον αγρότη που τελικά καλείται να βιώσει αυτή την πραγματικότητα. Να βλέπει τον ιδρώτα του να καταστρέφεται και να μην έχει πλέον την δυνατότητά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.