Ξεκινά η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την κατασκευή Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα στο Βόλο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και περιφερειακών συμβούλων τη σύμβαση κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 6.485.240 ευρώ  με χρηματοδότηση από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

«Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση ενός έργου  με περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση,   που συμβάλλει στη βιώσιμη   ανάπτυξη και   στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Πλατανιά» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται για ένα έργο που  δημιουργεί προστιθέμενη αξία για το σύνολο της κοινωνίας, με  πολλαπλά οφέλη στα οποία  έχουν όλοι  πρόσβαση. Είναι ένα έργο ορόσημο και  σημείο αναφοράς για την περιοχή του Πλατανιά και όλο το Νότιο Πήλιο. Επιτέλους, ξεκινά το έργο της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των ψαράδων, γιατί διασφαλίζονται οι περιουσίες τους, τα καΐκια τους και  βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας τους. Ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της Ένωσης Ξενοδόχων  και ενοικιαζόμενων δωματίων Μαγνησίας, της Πανελλήνιας Ένωσης μέσης αλιείας, του Συλλόγου παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, του τοπικού πολιτιστικού και εξωραϊστικού Συλλόγου «οι Φίλοι του Πλατανιά», του Συλλόγου  «Πλατανιάς το χωριό μας»  και γενικότερα κατοίκων και επαγγελματιών του Νοτίου Πηλίου.  Ένα έργο που αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα, το περιβάλλον, την καθημερινότητα στον Πλατανιά.   Τα δημόσια έργα στην Ελλάδα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Η μελέτη  του Αλιευτικού Καταφυγίου  έγινε το 2011, ακολούθησαν  ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, το έργο  τελικώς δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και σήμερα υπογράφουμε την σύμβαση.  Προνοήσαμε και συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη  και χρηματοδότηση του έργου με 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλιείας. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε η  ανάδοχος εταιρεία να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

Στοιχεία του έργου

Προκειμένου το Αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες και  άρτια οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων, προβλέπεται η υλοποίηση των  εξής έργων:

-Για τον ελλιμενισμό των σκαφών, προβλέπεται  η επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 200m. Το πρώτο τμήμα της επέκτασης, μήκους 30m, θα είναι σε ευθύγραμμη επέκταση του υφισταμένου έργου, ενώ το δεύτερο, μήκους 170m περίπου (μέχρι και το ακρομώλιο), θα σχηματίζει γωνία 90° ως προς το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου (υφιστάμενο και νέο τμήμα) θα ανέρχεται σε 330 m περίπου. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός υπήνεμου μώλου, μήκους 130m περίπου για την πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης έναντι των κυματισμών.

-Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 132m και ένας προβλήτας μήκους 55m κάθετος στα παραπάνω κρηπιδώματα.

Επίσης, στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.

-Προκειμένου για τη δημιουργία ικανής έκτασης χερσαίας ζώνης, προβλέπεται επίχωση επιφάνειας 2.000 m2 περίπου πίσω από τα νέα παραλιακά κρηπιδώματα και μέχρι το σημερινό θαλάσσιο μέτωπο. Έτσι, η χερσαία ζώνη του αλιευτικό καταφύγιο  (υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο και επιχώσεις) θα έχει συνολική επιφάνεια 3.650 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.

Επίσης, στα δυτικά του αλιευτικό καταφύγιο  και κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου του οικισμού (προ των υφιστάμενων παραλιακών τοιχίων) προβλέπεται η κατασκευή πρανούς προστασίας, μήκους 145m περίπου, για την απόσβεση των προσπιπτόντων κυματισμών.

Με την υλοποίηση των έργων,  γίνεται δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και μέσης αλιείας, μεγέθους έως και 26 m μήκος. Η δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι μέσης αλιείας και 35 αλιευτικά σκάφη παράκτιας αλιείας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις