Η υψηλότερη αύξηση της παραγωγή καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+6%) και στην Ιταλία (+4%), ενώ μείωση κατά -2% σημειώθηκε σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.
Στους 161 εκατ. τόνους ανήλθε η παραγωγή γάλακτος στη Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2021, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση 700.000 τόνων καθ' έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Η υψηλότερη αύξηση της παραγωγή καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+6%) και στην Ιταλία (+4%), ενώ μείωση κατά -2% σημειώθηκε σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.
Από τους συνολικά 161 εκατ. τόνους γάλακτος, οι 150,7 εκατ. τόνοι παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες.
Τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν περί τα 2,3 εκατ. τόνους βουτύρου και τα λεγόμενα «κίτρινα προϊόντα» από 44,4 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατ. τόνοι τυριού από 61,4 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατ. τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. Επίσης, παρήχθησαν 23,2 εκατ. τόνοι τόνους γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατ. τόνους πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατ. τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Γερμανία παρήγαγε περισσότερο από το γάλα κατανάλωσης της ΕΕ (19% του συνόλου της ΕΕ), βούτυρο (20%), οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια (29%) και τυρί (23%).
Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2021. Κάποια άλλα μέλη Τα κράτη ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα οξινισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).