Αποκλείουν σήμερα τις Εφορίες οι αγρότες

Σε αποκλεισμό των Εφοριών προχωρούν  σήμερα οι αγρότες, μετά το αλαλούμ που έχει συμβεί με τα βιβλία εσόδων – εξόδων.

Αν κι υπάρχουν αγρότες, που έχουν ήδη ανοίξει βιβλίου εσόδων – εξόδων, με τον τρόπο, που επιχειρείται  να εφαρμοστεί το μέτρο, βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών ενώ έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση, ακόμη και στους κατεξοχήν ειδικούς: φοροτεχνικούς, λογιστές και υπαλλήλους εφοριών.

Οι αγρότες θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση τους οδηγεί σε οικονομική εξόντωση, διότι είναι απίστευτα γραφειοκρατικό, τους αντιμετωπίζει ως ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους,  οδηγεί σε  υπερφορολόγηση και συγκέντρωση του κλήρου σε λίγα χέρια.

Το υπουργείο Οικονομικών, με νέα εγκύκλιο επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα οικογενειακού ασύλου, για όσους δηλώσουν ως έδρα το σπίτι τους και κάνει κι ένα ακόμη βήμα πίσω υπέρ κτηνοτρόφων με το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Η απόφαση του γ. γ. Εσόδων Εξόδων Χάρη Θεοχάρη είναι αίολη για έναν ακόμη λόγο. Προβλέπει ότι πάνω από 5.000 ευρώ ενιαία ενίσχυση (επιδότηση) οι αγρότες φορολογούνται. Όμως, όπως έχει ξεκαθαρίσει, επανειλημμένα ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας της Κοινότητας, Ντάτσιαν Τσιόλος, η επιδότηση δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπίζεται ως εισόδημα, διότι είναι βοήθημα από την Ε.Ε. προς τους Ευρωπαίους παραγωγούς, για να παράγουν και δεν μπορεί να εισπράττεται από το κράτος.

Χθες, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρωτοστατούντων των Μιχάλη Κασσή και Κώστα Κόλλια, αντίστοιχα, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν ρύθμιση των κόκκινων δανείων, με ευνοϊκούς όρους. Είχε προηγηθεί τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες τα χωράφιά τους και τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, που βρίσκονται στην κακή Αγροτική Τράπεζα,  σύμφωνα με πληροφορίες, σκόνταφτε στις αντιρρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών λόγω και της αδιαλλαξίας της τρόικα.

Παρόλα αυτά και παρά τις νέες πρωτοβουλίες από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, με διευκρινιστική εγκύκλιο, το πρόβλημα παραμένει.

Μένουν ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα, όπως που θα κάνουν δήλωση οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, τι μέλλει γενέσθαι με τους αγρότες, που βρίσκονται σε μικρά νησιά στα οποία δεν υπάρχουν υποκαταστήματα εφοριών, τι συμβαίνει με τους Νέους Αγρότες, που δεν έχουν πάρει ακόμη παραγωγή, αλλά έχουν μπει σε πρόγραμμα και εισπράττουν προκαταβολή με ορίζοντα πενταετίας από την Κοινότητα, τι συμβαίνει με όσους άργησαν να πάρουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια και παίρνουν τώρα κ.ά.

               

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις