Αδιέξοδη η ακολουθούμενη πολιτική στην τευτλοπαραγωγή

Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βιονηχανίας Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.) σχετικά με την τιμή αγοράς των ζαχαροτεύτλων από την εταιρεία, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην ακολουθούμενη πολιτική που αφορά την τευτλοπαραγωγή στη χώρας μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση τον τιμοκατάλογο που ανακοινώθηκε, η μείωση τιμών κυμαίνεται από 3 – 4,7 € ανά τόνο, ενώ το καθαρό εισόδημα των παραγωγών μειώνεται από 30 – 35 € ανά στρέμμα. Σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα έχει ήδη συρρικνωθεί σε υπέρμετρο βαθμό, η ανακοινωθείσα τιμολογιακή πολιτική για τα ζαχαρότευτλα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε 15.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών σε όλη τη χώρα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, με αυτές τις τιμές προϊόντος, η παραγωγή τεύτλων στην χώρα μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.

Επισημαίνουμε ότι η βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης αποτελούσε και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διατροφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας από τη μια πλευρά πολύτιμο συνάλλαγμα για τη χώρα, αλλά και σημαντικό εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες αγροτών από την άλλη. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται μια πολιτική που έχει οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση του όγκου και κύκλου εργασιών της Ε.Β.Ζ. και, συνεπακόλουθα, σε δραματική μείωση του αριθμού και του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως τα καθ’ ύλην συναρμόδια υπουργεία, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της τευτλοπαραγωγής και το μέλλον της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας. Η τιμολογιακή πολιτική για τα ζαχαρότευτλα, πρέπει να συνδυάζει από τη μια πλευρά ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και, από την άλλη, ανταγωνιστικές τιμές για την βιομηχανία. Δίνοντας βαρύτητα μόνο στο ένα, η Ε.Β.Ζ. το μόνο που κάνει είναι στην ουσία να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις