ΕΘΕΑΣ σε Γεωργαντά: Ζητάμε τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου

Αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός κλάδος ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ παρουσιάζοντας του πέντε σημεία που θα βοηθήσει στη μείωση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε πάνω από μια ώρα, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησαν από τον κ. Γεωργαντά:

   -Αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

   -Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος και κρέατος ΠΟΠ προϊόντων.

   -Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

   -Ξεκαθάρισμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

   -Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση μέσω της οποίας θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.

Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός Δεκεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ανάψει ήδη το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ότι από το απόγευμα της Τρίτης θα είναι ανοικτή και η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για την αγορά λιπασμάτων.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνάντησης, μέχρι το τέλος του τρέχοντος εντός η ΕΘΕΑΣ μαζί με τον κ. Γεωργαντά θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με κύριο θέμα συζήτησης τις δράσεις για τη μείωση του κόστους της ενέργειας.