Το μέλλον της γεωργίας: Πώς τα εκσυγχρονισμένα τρακτέρ πρωτοπορούν

Των Γιάννη Φυρογένη, project manager & Αντώνη Ανδρονικάκη, communications manager στη reframe.food

Το γεωργικό τοπίο αλλάζει ραγδαία. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό αναγκών και προκλήσεων που προκύπτουν στο επάγγελμα του αγρότη και στις γεωργικές πρακτικές, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών (καιρικά-κλιματικά φαινόμενα, κόστος παραγωγής, δυναμική της αγοράς των γεωργικών προϊόντων κ.ά.). Οφείλεται επίσης στις νέες τεχνολογικές καινοτομίες που δημιουργούνται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αγροτών. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και η συνεχής πίεση για τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού ωθούν τον κλάδο σε προσαρμογή.

Στην αιχμή αυτής της αλλαγής βρίσκεται το έργο Smart Droplets, μια πρωτοβουλία του προγράμματος Horizon Europe. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικό έργο που στην καρδιά του εφαρμόζει μια ολιστική λύση έξυπνων, βιώσιμων ψεκασμών. Το Smart Droplets φιλοδοξεί να συνδιαμορφώσει το μονοπάτι μιας νέας εποχής στη γεωργία με την ανάπτυξη υπερσύγχρονης τεχνολογίας αυτοκινούμενων ελκυστήρων.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πρακτικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις, το Smart Droplets υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση: εκ των υστέρων εκσυγχρονισμός και παραμετροποίηση των υφιστάμενων ελκυστήρων με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, συστήματα πλοήγησης και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η στρατηγική απόφαση καθιστά την προηγμένη τεχνολογία προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα αγροτών, επιτρέποντάς τους να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς την ανάγκη για δαπανηρό νέο εξοπλισμό. Πρόκειται για μια ιδέα αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα ειδικά από τη στιγμή που ο αγρότης δεν καλείται να προβεί σε αγορά νέου τρακτέρ. Οι «εκ των υστέρων εξοπλισμένοι» ελκυστήρες μετατρέπονται ουσιαστικά σε έξυπνα, αυτοκατευθυνόμενα μηχανήματα. Διαθέτοντας μια σειρά από κάμερες και αισθητήρες αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες επεξεργάζονται στη συνέχεια σε πραγματικό χρόνο από εξελιγμένους αλγορίθμους, οι οποίοι επιτρέπουν στα τρακτέρ να πλοηγούνται σε ποικιλόμορφα εδάφη και να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα, ενώ κινούνται στο χωράφι. Στα τρακτέρ τοποθετείται και ένα σύστημα έξυπνων ψεκασμών που πραγματοποιεί εφαρμογές βασισμένες στα δεδομένα που συλλέγονται στο χωράφι.

Τα οφέλη στην πράξη

Tα οφέλη αυτής της τεχνολογίας είναι σημαντικά για τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Αυτοματοποιώντας εργασίες που κάποτε ήταν εντάσεως εργασίας, τα τρακτέρ αυτά όχι μόνο ανακουφίζουν τους παραγωγούς  από το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού αλλά και βελτιστοποιούν τη χρήση των πόρων. Η εφαρμογή εισροών όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα μέσω γεωργίας ακριβείας, ελαχιστοποιεί τα χημικά κατάλοιπα, μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενισχύει τη συνολική αποδοτικότητα στο χωράφι. Επιπλέον προστατεύει την υγεία των αγροτών από περαιτέρω έκθεση σε αγροχημικά. Η ικανότητα αυτών των τρακτέρ να λειτουργούν αδιάλειπτα ενισχύει περαιτέρω την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και βελτιωμένη κερδοφορία για τους αγρότες (λαμβάνοντας υπόψιν μια μέση ευρωπαϊκή εκμετάλλευση).

Το Smart Droplets δεν αρκείται σε θεωρητικές εξελίξεις. Δοκιμάζει ενεργά την τεχνολογία του σε πραγματικές συνθήκες. Δύο πιλότοι είναι υπό εκκίνηση, σε μηλεώνες και σιτοβολώνες, απ’ όπου αναμένεται να προκύψουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ευθυγραμμιζόμενα με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το ταξίδι έχει μέλλον και είναι γοητευτικό. Το μέλλον υπόσχεται ακόμη πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, ικανή για αυτόνομη λήψη αποφάσεων, και αισθητήρες με πρωτοφανή ακρίβεια που μπορούν να αναγνωρίζουν μεμονωμένα ζιζάνια. Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες και εκτείνονται πολύ πέρα από συγκεκριμένες καλλιέργειες, υποσχόμενες να φέρουν επανάσταση σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα.

Το Smart Droplets φιλοδοξεί να υποστηρίξει τους αγρότες με πρακτικές και οικονομικά υλοποιήσιμες λύσεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος όπου η γεωργία θα μπορεί να ευδοκιμήσει, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου, smartdroplets.eu

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις