Με ένα «κλικ» όλες οι τιμές του ελαιολάδου.
Στην δημιουργία Παγκρήτιου παρατηρητηρίου τιμών ελαιολάδου, στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου των τιμών των καυσίμων, προχωρά η Ένωση Ηρακλείου, με στόχο τη διασφάλιση του προϊόντος και των παραγωγών.
Σε αυτήν τη σελίδα, οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν τις τιμές που δίνουν ελαιουργεία και έμποροι ανά περιοχή, για να κάνουν τις συγκρίσεις τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και τις παροχές που μπορούν να λαμβάνουν καταφέρνοντας να βρουν τα ελαιουργεία που δίνουν τις καλύτερες τιμές.
Σήμερα στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 3,70 ευρώ το κιλό το περυσινό έως και 4,50 ευρώ το κιλό το φετινό ελαιόλαδο, με την τρέχουσα εβδομάδα να μας φέρνει εξελίξεις!
Όπως δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, σε αυτή τη σελίδα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα με απλό τρόπο, επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα και το δήμο για τον οποίο ενδιαφέρονται, να λαμβάνουν και άλλες πληροφορίες εκτός από τις τιμές, όπως τις παροχές του κάθε ελαιοτριβείου.
Θα υπάρχει ο πίνακας με τους ελαιουργούς και σε άλλους πίνακες θα φαίνονται οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν. Η οξύτητα του ελαιολάδου που αγοράζουν στις τιμές αυτές. Τι προσφορές κάνουν προς τον παραγωγό ως προς τα δικαιώματα που παρακρατούν και πολλά άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον κόσμο, για να ξέρει τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου.
Η εφαρμογή του παρατηρητήριου τιμών αναμένεται άμεσα να είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους, ενώ το πώς θα κυλήσει την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο θα κρίνει αν τελικά θα καθιερωθεί και τα επόμενα χρόνια.
Με κόκκινα γράμματα - «Στον... τάκο όσοι δε θέλουν να συμπεριληφθούν»...
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ελαιουργός πει «εγώ δε θέλω να σας απαντήσω τις τιμές παραγωγού ή τις προσφορές μου προς τους δικούς μου πελάτες»; Η απάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη είναι κατηγορηματική: «Αυτούς τους ελαιουργούς θα τους βγάζουμε στον “τάκο”. Θα αναγράφουμε με κόκκινα γράμματα τα ονόματά τους, ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν να μας απαντήσουν και να ενημερώσουν έτσι τους ελαιοπαραγωγούς»...
Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, “βγάζει μάτι” στην περίπτωση αυτή το γεγονός ότι ο ελαιοπαραγωγός που δε θέλει να βοηθήσει «κάτι κρύβει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»...